Пазарджик е обявен за световен център на моделните спортове, в неделя е стартът на световното за купа „Теншок“

Днес пък приключва Европейското първенство по авиомоделизъм за кордови модели, в което участие взеха състезатели от 15 държави

Снимка: Архив

Състезатели от 6 държави ще мерят сили в състезания с радиоуправляеми корабни модели в Пазарджик за Световната купа „Теншок“ за младежи от 21 до 26 юли.

Световното юношеско първенство по корабомоделен спорт е за класове M- МИНИ и МОНО /скоростни модели за груповеи гонки/, Ф4-А /копия на действителни радиоуправляеми модели/ и F5 /радиоуправляеми ветроходни яхти/. Участниците са разделени на две групи: U12- деца на възраст до 12 години и U18- юноши до 18 години. Заявка за участие са направили представители от Китай, Полша, Турция, Румъния, Украйна и България.

В първите два дни ще можете да се насладите на уменията на младите корабомоделисти при сглобяването на моделите, с които след това ще се състезават в посочените дисциплини на полигоните в езерото на Остров „Свобода“ . Пазарджишкият „Модел-яхт клуб“ ще участва в световното юношеско първенство „Теншок“ с 6 състезатели в клас U12- деца на възраст до 12 години, сподели змс. Димитър Ганчев и се гордее, че от дни Пазарджик е обявен за Световен център на моделните спортове, благодарение на успехите на състезателите от „Модел яхт – клуб“, община Пазарджик и с подкрепата на кмета Тодор Попов.

Според регламента на състезанието, което започва тази неделя, организаторите осигуряват пълно оборудване, включително: комплект лодки, части, мотор, ESC, радио, батерия и зарядно устройство. На състезателите не се разрешава да използват други части или оборудване, с изключение на предоставените радиочасти. Всеки от тях ще има учител и треньор, който ще ги инструктира как да изградят моделите си.

Най-добрите осем състезатели в U12 и в U18 ще бъдат наградени с индивидуални призове. Отборен приз се определя от резултатите на тримата най-добри състезатели от всяка страна.

Организатори на събитието са Световна организация за моделиране и моделиране на кораби NAVIGA, Българска федерация по корабомоделен спорт и TENSHOK. Главен съдия ще бъде Марцек Козловски от Полша, а технически директор на събитието е Димитър Ганчев.

Веднага след това състезание, от 26 до 28 юли, Пазарджик ще е домакин на два кръга от Държавното първенство. Днес пък приключва Европейското първенство по авиомоделизъм за кордови модели, в което участие взеха състезатели от 15 държави.