Пазарджик е кандидат за „Европейски град на спорта – 2020“

Според регламента, в края на ноември Европейският парламент трябва да вземе решение кои от номинираните около 400 града ще бъдат обявени за Европейски град на спорта

Снимка: Логото на кандидатурата

Презентация за представянето кандидатурата на Пазарджик за Европейски град на спорта – 2020, се проведе днес в Пазарджик. В нея бяха представени усилията на местната общност за развитие на спорта в общината. В нея, участие взеха кметът на община Пазарджик Тодор Попов, Ренета Камберова – олимпийска медалистка и председател на Сдружение „Пазарджик спортува“, членовете на Управителния борд на ACES Europe: Анатоли Илиев и Винченцо Лупатели и Мария Буткович, които са членове на организацията, която организира дейността – ACES и членът на Европейския парламент Андрей Ковачев.

В предложената от организаторите на кандидатурата презентация бе направена цялостна картина на състоянието на спорта в общината. Започна се от далечната 1908 година, когато е създаден първият спортен клуб в Пазарджик – КК „Печенеги“. В момента в общината съществуват над 30 спортни клуба всеки, от които участва в състезание и организира турнири. По информация от презентацията 42 процента от населението упражнява някакъв спорт или го прави за здраве. Амбициите са, ако Пазарджик бъде утвърден като Европейски град на спорта, това число да стигне до 55 процента.

Бе направена и ретроспекция на всички спортни обекти в града, като на всеки от тях се даде конкретна информация за състоянието му. Бяха обявени и мерки за качествено обновяване на терените и съоръженията, които в момента не са в добро състояние.

Според кмета на общината Тодор Попов в страната като цяло не се използва спорта като инструмент за постиган на важни политически и социални цели. Той акцентира на това, че всички спортни прояви се провеждат безплатно и всеки желаещ може свободно да наблюдава състезанията. Той предвижда намаляването с около 20 – 30 процента на местните данъци за всяко семейство, в което децата спортуват.

Слоганът на кампанията на Пазарджик ще бъде „Дух и традиции“, а за кандидатурата е изработено и специално лого.

Според регламента, в края на ноември Европейският парламент трябва да вземе решение кои от номинираните около 400 града ще бъдат обявени за Европейски град на спорта. Техният брой не е константен, а различен през годините.

Снимка: Момент от събитието

Коя е ACES Europe

ACES Europe е нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за оброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. ACES Europe е призната от Европейската комисия в „Бялата книга на спорта” (т. 50).

Какви звания определя организацията

ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СПОРТА – 1 титла на година за столица на държава или град с повече от 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА – няколко титли на година за европейски градове с население от 250 000 до 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКА ОБЩНОСТ НА СПОРТА – до 2 титли за група от няколко малки градове в Европа. ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ НА СПОРТА – няколко титли за селища с по-малко от 5 000 жители.