Очаква се следващата седмица да има отговор дали наличието на антитела ще може да служи за издаване на зелен сертификат

Снимка: iStock/Getty Images

Очаква се следващата седмица да има отговор дали наличието на антитела ще може да служи за издаване на зелен сертификат, цитира БТА заместник-министъра на здравеопазването Тома Томов. По думите му тогава се очаква становище на експертните съвети.

Търси се активно решение по въпроса и то ще е на база експертни становища, а не политическо, увери заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Зеленият сертификат работи добре и дава резултати, имаме съвсем дискретни данни за обръщане на данните за епидемията, а положителността на тестовете започва да намалява. При много заболели имаме по-малко настанени в болниците, допълни Златанов. По думите му със сертификата има много работещи дейности, които при един локдаун биха били затворени.

Само броят на заетите легла не е достатъчен, за да се въведе локдаун, подчерта Златанов. Локдаунът е далече, добави той. За абсолютна контраиндикация за ваксиниране срещу коронавирусната инфекция експертните съвети са посочили наличие на алергия към основната съставка или помощните вещества на ваксините, посочи Томов. Като относителна контраиндикация е наличието на остро състояние или декомпенсирано – недобре контролирано заболяване, допълни Томов. Преди ваксинация не е необходимо да се прави изследване за антитела, увери Томов.

Експертните съвети са предложили да се въведе формуляр, който да бъде попълван преди ваксиниране от ваксиниращия лекар. В документа ще се посочва каква е индикацията за отлагане на ваксинирането. Отлагането би могло да бъде състояние, свързано с температура, инфекция, декомпенсирано заболяване. Този формуляр ще бъде във всеки имунизационен пункт. По думите на Томов хората с автоимунни заболявания не са контраиндицирани за ваксина, стига основното заболяване да не е в прогрес.