Очаква се ръст на цените на храните заради поскъпването на тока и горивата

Снимка: Финтрейд

Основните хранителни стоки ще поскъпнат заради увеличените цени на електрическата енергия от 1 юли, на природния газ и петрол. Това е мнението на председателя на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) Пейо Майорски, съобщават от асоциацията.

По-високите цени на суровините няма как да не доведат до поскъпване на хляба, млечните и месните продукти, смята Пейо Майорски. От Асоциацията за защита на потребителите вече отчитат увеличение в стойностите на някои храни. Най-драстично е поскъпването на олиото. Само за две седмици цената му се вдига с между 0,8 и 8,5 на сто, като най-голямо е увеличението в София и Перник. В резултат, средната цена за страната в големите супермаркети нараства с 1,6 на сто, до 3,70 лв./литър. Само за сравнение в началото на годината бутилка олио е струвала на едро 2,50 лева, при 3,23 лв. през юни. В малките магазинчета цената му вече надхвърля 4,15 лева за литър.

Повече плащаме и за килограм охладено пиле. През юни цената му се е повишила в почти цялата страна между 4,2 и 12,5 на сто, като отново най-голямо поскъпване има в Перник и София. Така килограм пиле се продава от 4,99 лв./кг (Разград и Силистра) до 5,39 лв./кг (Перник и София).

Същото се случва и с цената на захарта – в магазините в почти всички области тя се продава с 3,6 – 5,3 на сто по-скъпо. Най-много продуктът поскъпва във Видин, Враца и Монтана. Това води до увеличение на средната за страната цена в големите супермаркети с 4,3 на сто, до 1,44 лв./кг.

Магазините в София и Перник са вдигнали най-много и цените на брашното с 8,5 на сто в двата града. В търговските вериги килограм от него се продава от 1,15 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,39 лв./кг (Бургас, Сливен и Ямбол).

Млечните продукти също не отстъпват по ръст на цените. Най-голямо увеличение има при цените на едро на прясното и киселото мляко – с 2 на сто, както и при сиренето, като на едро то вече се продава за над 7 лева за килограм, посочват от асоциацията.

Източник: Дарик нюз