Очаквано: Плащаме 1,30 лв. за „органично“ яйце преди Великден

Снимка: "Труд"

Яйце с рекордната цена от 1,30 лв. се появи на пазара преди Великденските празници, видя „Труд news“.

То се различава от своите био и еко събратя по това, че се е появило на бял свят в район, отдалечен от магистрали, шумни населени места и всякакъв индустриален живот. Тревичките, които приема кокошката, са поникнали от почва, която не е торена с химикали и изкуствени торове. Такава поне е е заявката на птицевъдите, които отглеждат органик кокошките.

За сравнение – простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите.

Хитовите през изминалите години яйца от щастливи кокошки също отиват в историята и са детронирани от органик яйцата. Производителите на новото поколение яйца им дават далеч по-представителна характеристика, която съблазнява  снобите и любителите на здравословния начин на живот.

„Органичните яйца са яйца, които нямат пряк контакт с никакви химикали и се получават от пилета, които се хранят само с естествена трева и фуражи. За да бъде едно яйце органично, по същество се търсят следните стандарти: Фуражите или тревите, с които се храни пилето не трябва да бъдат синтетични, да съдържат ГМО (генетично модифицирани организми), торени или лекувани по някакъв начин; фуражите да притежават био сертификат, пилетата да не бъдат инжектирани с хормони, антибиотици или други лекарства, да не е правено химическо или синтетично торене в района, където се отглеждат пилетата в продължение на поне три години, а пилешките ферми трябва да се намират в среди, далеч от индустриалните зони“, казват от една от фермите за органични яйца.

„С осигуряването на тези условия се приема, че се елиминира възможността за замърсяване на яйцеклетката с някакъв химикал, който може да причини рак, алергия или хормонален дисбаланс при хората. Следователно органичните яйца са здравите яйца на здрави пилета. Понеже този тип производство е по-скъпо,следователно и яйцата са по скъпи от обикновените“, обобщават ситуацията с високата цена птицевъдите.