Официално: Утвърдиха цифровия сертификат на ЕС за COVID-19

Председателите на трите главни институции на Европейския съюз – Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия – присъстваха на официалното подписване на Регламента за цифровия сертификат на ЕС за COVID-19. С това от 1 юли той влиза в сила в целия съюз, предаде ДПА.

Документът ще удостоверява, че човек е ваксиниран, прекарал е коронавируса или е с отрицателен резултат на тест за вируса.

Всички 27 държави членки на ЕС се очаква да признават удостоверенията, които другите страни ще издават, което ще облекчи значително пътуванията в съюза с население от 450 милиона души в момент, когато започва сезонът на летните отпуски.

Какви права ще дава сертификатът ще зависи от отделните страни, но много правителства вече казаха, че ще отпаднат изискванията за карантина и тестване за ваксинираните лица.

Някои страни от ЕС като Германия започнаха да издават удостоверенията още преди окончателното одобрение от Брюксел. Паспортът ще представлява кюар (QR) код, който ще се съдържа на смартфон или хартиен носител.

Очаква се полза от него да имат милиони европейци. Над 50 процента от пълнолетното население на ЕС е ваксинирано с поне една доза от ваксина срещу COVID-19, а 27 на сто е изцяло имунизирано, по данни на Европейския център за контрол и профилактика на болестите.

Цифровата схема може по-нататък да бъде разширена така, че да включва и нечленуващи в ЕС страни – като САЩ и Великобритания – стига да е налична съответната документация.

„Тази Европа, която всички ние познаваме и която всички ние искаме да се върне, е Европа без граници. Европейският сертификат ще позволи на гражданите отново да се радват на най-осезаемото и ценено сред европейските права – правото на свободно движение“, заявиха в съвместна декларация след подписването председателят Европейския парламент Давид Сасоли, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ротационният председател на Съвета на ЕС Антониу Коща.

Източник: Дарик нюз