Официално: Рязка промяна на въздушни течения обгазило полицаите

Самообгазяването на полицаите предизвика насмешки в социалните мрежи

Снимка: Пресцентър МВР

Във връзка с нерегламентирания протест в съботния ден бе създадена организация от СДВР, както и изготвен план – разстановка, поясни началникът на отдел „Охранителна полиция“в СДВР комисар Борислав Муеров. Той уточни, че протестът не е бил съгласуван със Столична община.

Около 250-те протестиращи не са имали организатор, не са се подчинявали на никакви разпореждания на полицейските служители, държали са се арогантно и грубо. С цел недопускане на пряко съприкосновение с полицейските служители и неизползване на физическа сила – практика по целия свят, е  предприето използването на лютив спрей. Този вид помощно средство е на въоръжение на полицията и е регламентиран в ЗМВР, както и в наредба от 2017 г.

След като протестиращите масово са се насочили към полицейската техника, са изблъскали спрян служебен автомобил. Последвало е предупреждение с полицейска сирена. След като и това не е респектирало протестиращите, с оглед на струпването и блъскането на хора и риск от по-тежки инциденти е използван лютивият спрей.

Заради рязка промяна на течението са засегнати и протестиращи, и полицаи.

Пораженията не са тежки. На този етап са изгледани записи и е назначена проверка по случая, обясни комисар Муеров. Той подчерта, че този вид помощни средства се използват именно при такива ситуации – нарушаване на обществения ред, съприкосновение с полицейски служител, нарушаване на целостта на служебна полицейска техника. Регламентирано е, че трябва да бъдат взети предвид атмосферните условия, но в случая рязката промяна поради течение е довела до този ефект. Използването на спрея е било насочващо, от буса, където са били притиснати първите протестиращи. Принципът на работа е да нямаме съприкосновение с протестиращите, допълни още Муеров.

Прекият ръководител на операцията комисар Радослав Стойнев посочи, че помощно средство е използвано, за да предотврати критична ситуация.