Официално от днес: 9 лекарства за COVID-19 стават безплатни

Снимка: "Дарик"

От 17 септември, пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства, съобщи министерството на здравеопазването. Те ще имат възможност и да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, рентгенови снимки.

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. В списъка с безплатни лекарства са включени:

·        Cefuroxime

·        Azithromycin

·        Levofloxacin

·        Enoxaparin

·        Nadroparin

·        Bromhexine

·        Budesonide – Inhalation powder

·        Dexamethasone

·        Clopidogrel

 

По-късно от касата обявиха списък с 18 продукта на различни производители, но не за девет, а за осем лекарства по тяхното непатентно наименование. В нейния списък липсва nadroparin.

Източник: „СЕГА“