От newspa1@mail.bg: Имаме планове за Алабак, но имаме нужда от помощ

Снимка: Сдружение "Алабак"
Здравейте,
Казвам се Павел Сидеров и ви пиша във връзка с инициативата „Алабак“ с която се занимавам вече няколко години. Инициативата се занимава с опазване, развитие и популяризиране на западнородопския рид Алабак. Най-общо казано територията между Варвара – Велинград – Юндола – Белово – Варвара. Вече свършихме доста работа в района и реших да ви пиша, защото предполагам би ви било интересно да разберете повече, а може би да споделите и пред вашите читатели. Наскоро направихме презентация в Клуб на пътешественика гр. София, която записахме и може да изгледате тук: https://youtu.be/-v1fKw_gIGg .
А тук ви предлагам информацията от презентацията сбито:
Алабак е планински рид в Западните Родопи разположен между долините на реките Яденица и Чепинска. Чудно красив, див и криещ много богатства. Хилядолетия назад района е бил дом на различни народи и затова говорят големия брой останки от светилища и крепости. В пътеписа си „В недрата на Родопите“ Иван Вазов го описва така:
..казват, че от тука се виждал бог. Ако не видях бога, то видях най-възхитителната панорама на вътрешните Родопи. Непрекъснати вериги гористи планини, надиплени живописно една зад друга, подпират от вси страни кръгозора. Между техните многобъдрести клонове, в една голяма дълбочина пред мене, простира се от север към юг райски хубавата Чепинска долина. Реката Елидере (Чепинска), като един смок, извива се из нея и се губи насам в един дълбок пролом.
В днешно време в полите на планината са се сгушили множество селца. Теснолинейката лакътуши из чепинския пролом сякаш ивадена от приказка. Минерални извори бликат на много места, заради което е и най-често посещаван. Освен това обаче, района предлагам множество други възможности за алтернативен туризъм, които не се използват добре..
Минаха 3 години и половина от както се заехме с описването му и разработката на ГИС платформата – https://alabak.info . Последната представлява своеобразен интерактивен пътеводител за региона с богата база данни включваща пешеходни и колоездачни маршрути, забележителности и други обекти интересуващи туристите. Платформата вече доби завършен вид и може да бъде използвана. През това време се случиха много други неща и се дефинираха по-ясно целите на инициативата Алабак. А именно:
Oпазване, развитие и популяризиране на западнородопския рид „Алабак“.
За да изпълним тези цели се дефинираха и следните дейности:
* Опазване чрез: наблюдение на района, създаване и поддържане на комуникация с институции, организиране на акции и кампании насочени към решаването на конкретни проблеми
* Развитие чрез: Създаване и поддръжка на туристическа инфраструктура (пътеки, маркирани маршрути,заслони и хижи, облагородяване на райони около забележителности), набиране и поддържане на база данни с информация за обектите
* Популяризиране чрез: уеб страница, социални мрежи, организирани събития, публикации в медии
През пролетта на 2016 започнахме с дейностите по почистване и маркиране на туристическите маршрути и пътеки голяма част от които бяха тотално занемарени. В началото с малки групички приятели, а в последствие и с по-масови доброволчески инициативи. Така за 2 години и половина приведохме около 150 км пътеки и официални маршрути в добро състояние. Работа има още много най-вече по съпътстващите обекти, но важното е, че маршрутите са маркирани добре и използваеми вече.
През този период се постарахме да популяризираме множество маршрути за планинско колоездене. Те вече се използват доста и това много ни радва. Тепърва предстои да споделим повече информация и за пешеходните туристически такива, но до момента не го правехме, защото изчаквахме да завършим платформата/сайта. Имаме идея също да организираме различни събития за популяризиране занапред.
ГИС платформата сама по себе си е уникална и сме се опитали да я направим максимално лесна и достъпна за всеки като в същото време маршрутите в нея са подробно описани и категоризирани, за да може всеки да прецени дали са подходящи за него.
Част от дейностите с които се заехме са свързани с природоопазването. Опитваме се да съберем достатъчно данни и да направим по-дългосрочна кампания, която да накара институциите да вземат мерки, които да спрат замърсяването на река Чепинска, също така да спрем унищожаването на някои туристически маршрути в следствие на дърводобива.
Изобщо опитваме се да установим контакти с различните институции, които се грижат за стопанисването и опазването на региона. За целта съвсем скоро регистрирахме и организация в обществена полза – Сдружение „Алабак“. Тя дава възможност официално да се представяме пред институциите и да кандидатстваме по различни програми за финансиране, за да изпълним нашите цели.
Всички тези действия в крайна сметка водят до повишаване на посещаемостта в региона, което пък дава повече начини за препитание на местното население. Имаме идея да опишем местните производители и да обсъждаме с тях какви допълнителни услуги могат да се предлагат на туристите и колоездачите.
Краткосрочните ни планове са свързани с построяване на един или два заслона във високите части на Алабак, поставяне на информационни табла, кампания във връзка със замърсяването на Чепинска, организиране на мероприятия. Дългосрочните.. Инициативата Алабак не се ограничава със срок на действие. Всички обекти по туристическата инфраструктура имат нужда от регулярна поддръжка. Развитие и съществуването на инициативата е в пряка зависимост от активността на участниците в нея и наличието на ресурси за осъществяването и т.е. време, работна сила, финансови и материални средства.
Кой стои зад инициативата? Тя беше създадена от мен Павел Сидеров, но зад нея стои всеки който е участвал по един или друг начин. До момента това са поне 100на човека. За да продължава, тя има нужда от широка подкрепа. Всеки може да се включи в нея като начините основно са два. Чрез труд или чрез дарение. Инициативата много се разрастна. До момента тя беше финансирана с лични средства, но за да продължи да се развива и постига целите си има нужда от финансиране. Съвместно с platformata.bg започваме кампании за финансиране на различните дейности. Първата такава е за поставяне на информационни табла по спирката на теснолинейката и ключови места по Алабак. Може да дарите като посетите адреса:
Също така може да го направите директно и на банковата сметка на Сдружение Алабак: BG20TTBB94001528458805
Има и друг начин да се включите. Ако припознаете себе си в някоя от следните специфични дейности, дайте знак:
– Предпечатна подготовка – за подготовка на информационните табла
– Frontend програмист за административните интерфейси на ГИС платформата и други функционалности евентуално
– Проучване и описване на забележителности, местен бит и история
– Организиране на събития
– Ентусиасти за дооформяне на някои пътеки за по-добри веломаршрути
– Катерене – проучване на стари катерачни обекти
– Парапланерист – проучване и тестване на стара площатка за излитане или евентуално други
– Видео обработка – за вело и не само клипчета за региона
– Сценарист, режисьор – за евентуален филм за проблемите на реката
– Ентусиаст за попълване всякакви обекти в района – Google Local Guides
– Проучване и описване на местните производители
– Превод на сайта на английски
– Чистене и маркиране на пътеки – не е нужен особен опит
– Фотограф за отразяване на събитията, които планираме
Защо го правим?
Рида Алабак има много добър потенциал за алтернативен туризъм, който не се използва. Повечето от възможностите за туризъм и спорт, които се опитваме да развием са и наши лични хобита. От друга страна личното отношение към района също е определящ фактор. Част от нас сме родом от района. Увеличавайки посещаемостта подпомагаме и местните хора. Не на последно място искахме да разработим ГИС платформа, която може да се мултиплицира и за други подобни инициативи.
И за да не са нещата само на думи.. нека ви покажем част от красотата на Алабак
Поздрави,
Павел Сидеров
0888783873