От 16 декември Германия въвежда по-строги ограничителни мерки заради COVID-19

Снимка: pixabay.com

Германия въвежда по-строги ограничителни мерки от 16 декември до 10 януари, заради разпространението на коронавируса. По време на този период от МВнР препоръчват на българските граждани да се въздържат от пътувания в Германия.

По информация на посолството ни в Берлин действащите ограничения, които ще бъдат в сила по време на Коледните и Новогодишни празници, са следните:

– Остават разрешени събиранията до петима души от собственото и от още едно домакинство;

– В периода 24-26 декември се допуска събиране до четирима души извън собственото домакинство;

– На 31 декември и 1 януари се въвежда забрана за събирания за цялата страна;

–  Допуска се провеждането на богослужения в църкви, синагоги и джамии, както и събиранията на други религиозни организации, при условие минимално отстояние от 1,5 м, носене на маска и без пеене.

От 13 декември е обявен вечерен час от 21:00 до 5:00 ч. за цяла Бавария. Тюрингия също наложи ограничения за излизане между 22:00 и 5:00 ч., в Баден-Вюртемберг от 12 декември е въведен вечерен час между 20:00 ч. и 5:00 ч.

При пристигане от рисков регион в Германия, какъвто е и България, се изисква онлайн регистрация преди пътуването на интернет адрес: https://www.einreiseanmeldung.de., като местните здравни служби могат да поискат от пристигналите лица да представят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването, или да направят тест след пристигането си. Изключение от изискването за регистрация се прилага само в случаите на трансгранични пътувания с престой в провинцията под 24 часа.

Действащият режим за пристигащите от рискови региони е задължителна 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната най-рано на петия ден след влизане в страната и отрицателен резултат от PCR тест.

От 11 декември задължителната карантина в провинция Северен Рейн-Вестфалия за пристигащите от рискови региони отпадна, припомнят от МВнР.