От 1 март: Цигарите поскъпват заради увеличение на акциза

Снимка: Дарикнюз

От 1 март 2023 г. да започне поетапно повишение на акциза на цигарите и на другите тютюневи изделия, включително и на електронните цигари, одобри в сряда служебния кабинет. Министрите са одобрили и как ще се вдигат тютюневите акцизи през следващите четири години.

Промяната в Закона за акцизите бе изненадващо промушена в преходните и заключителните разпоредби на изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. За предстоящото увеличение на цигарените акцизи се разбра от прессъобщение на МС, без да са посочени новите ставки в акцизния календар за следващите четири години. От Министерство на финансите също отказаха да предоставят тази информация при запитване на „Сега“, като обясниха, че новият график на увеличение на облагането на тютюневите изделия ще стане ясен при вкарването на законопроекта в Народното събрание.

Въпреки тази конспирация в медиите вече се появиха данни как ще нарастват тютюневите акцизи в следващите четири години. Така например специфичният налог за цигарите ще нарасне догодина от сегашните 177 лв. за 1000 къса на 185.5 лв., което означача кутия цигари да поскъпне с 20-30 ст. През 2024 г. акцизът вече ще е 194 лв. на 1000 къса, на следващата година – 202 лв., а през 2026 г. ще достигне 211 лв. Така в рамките на четири години кутия цигари ще поскъпне с около 2-3 лева.

Поетапно ще поскъпне и тютюнът за пушене, тъй като е планирано акцизът от 152 лв. за килограм да се повиши в следващите четири години на 222 лв. Налогът на нагреваемите цигари догодина ще се вдигне доста съществено – от сегашните 233 лв. за килограм на 282 лв., а след четири години ще достигне до 400 лв.

Акцизите на цигарите и тютюна у нас не са променяни вече четири години. Повишение се предвиждаше с актуализацията на бюджета в средата на тази година, но то бе отхвърлено в Народното събрание, след като тютюневите компании се оплакаха, че нямат време да облепят новите бандероли и да продадат на време стоката със старите бандероли.

Източник: „СЕГА“