От днес: Отпадат CОVID сертификатите за преболедуване и отрицателните тестове

От днес сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19 отпадат. Това се случи, след като здравният министър Христо Хинков издаде заповед.

Възможно остава само издаването на сертификати за ваксинация. Те са единствените документи, които ще бъдат генерирани на сайта на Националната здравноинформационна система – his.bg.

При необходимост от предоставяне на документ за лабораторно изследване или преболедуване на COVID-19, лечебните заведения ще могат да издават медицински документ с такава информация, който да се използва за конкретното искане.

В мотивите си към предложената промяна за премахване на задължителната изолация за носителите на коронавируса, министърът посочва, че карантината „следва да се прилага в лечебните заведения като част от дейностите по превенция и контрол на възникването на вътреболнични инфекции“.

Междувременно на сайта на Министерството на здравеопазването, както и на Портала за обществена консултация, е публикуван Проект на Закон за изменение на Закона за здравето. С промените се предлага отпадане на изискването за налагане на задължителна изолация на лица болни от и заразоносители на COVID-19, както и на задължителната карантина на близки контактни лица.

Източник: Дарик