От днес: Задължително носим предпазни маски и на открито

Снимка: "Дневник"

От днес влиза в сила Заповед за задължителното носене на маски на открито.

При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си; водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст.

Съгласно същата заповед лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

Здравните власти очакват намаляване на заболяемостта, ако мерките се спазват стриктно.

„Носенето на предпазните средства ще бъде задължително за всички до края на месец ноември, ако ситуацията остане такава“, категоричен бе министърът на здравеопазването.

„Ако има промяна на тенденцията, ежеседмично правим видеовръзки с всички специалисти и ако имаме промяна, бъдете сигурни, че автоматично ще бъдете уведомени в деня, в който имаме консенсус на експертните съвети“, посочи Костадин Ангелов.


Официално вече се намалява и карантината от 14 на 10 дни.