Отменят се винетките в пет пътни участъка на територията на общината

Без задължителната винетка ще се пътува в участъците от Пазарджик до Звъничево, до Добровница и до отбивката за Мокрище, както и от село Черногорово до село Росен. Изискването за винетки отпада и за пътните отсечки от Пазарджик до село Драгор и от село Дебращица до село Паталеница.

Снимка: Общинска администрация

Новината съобщи кмета на общината пред протестиращите жители на село Мокрище, които днес преди обяд блокираха главния път, преминаващ през селото и спряха движението на коли и автобуси.

Разстоянието от Пазарджик до Мокрище, за което се иска винетен стикер е само 700 метра, от Пазарджик до Драгор – един километър и за такива къси разстояния не е оправдано да се заплаща тази такса.

Кметът съобщи, че освен трите участъци, които бяха поискани първоначално, се включват още два – до село Драгор и от Дебращица до Паталеница.

Става въпрос за общо около 12 километра допълнителна пътна мрежа, за която общината ще трябва да се грижи.

Така без задължителната винетка ще се пътува в участъците от Пазарджик до Звъничево, до Добровница и до отбивката за Мокрище, както и от село Черногорово до село Росен. След допълнително проведени срещи, изискването за винетки отпада и за пътните отсечки от Пазарджик до село Драгор и от село Дебращица до село Паталеница.

Участъците, в които вече няма да са необходими винетки са част от републикански пътища, утвърдени с Решение № 945 на Министерски съвет от 01.12.2004 г., за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса, на основание чл.10 от Закона за пътищата.