Отмениха решението за продажба на гората, от „Интръст” се обадили още на Гергьовден

След днешното решение на общинските съветници вече няма пречка, парите на дарителя да бъдат преведени в сметката на общината.

Архив

Решението на Общинския съвет за продажбата на гората на Црънча остана в историята, след като днес съветниците приеха предложението на „Интръст“, с което компанията предлага да дари 700 000 лева на Община Пазарджик, за да се отмени идеята за продажба на извънредна сесия.

Тя бе свикана от председателя Хари Харалампиев, след като в изпратеното писмо от фирмата е упоменато, че сумата ще бъде преведена в сметката на общината веднага след приемането на решение, което да анулира взетото.

При приемането на дневния ред бе отхърлено предложението на общинския съветник Лазар Попов да бъде изграден Обществен съвет „Свети Георги Победоносец“ или Временна комисия, която да съблюдава за изразходването на дарената сума. Аргументи против това предложение оповести кметът на общината, който категорично заяви, че волята на дарителя е половината от сумата да се използва за изграждане на парк в Црънча. Той предложи црънчани да представят идеите си за този парк пред кмета на селото, а той от своя страна пред кмета на общината. „Ходил съм много пъти в Црънча, познавам много хора там и ако трябва ще отида отново и ще обсъдим тези предложения, за да направим най – доброто за населеното място“, коментира Попов.

„Не би трябвало да има проблем, част от дарената сума да отиде за други инфраструктурни проекти в селото, би могло например на първият етаж от училището в селото да се изгради този Образователен център който коментирахме с представители на селото“ си припомни Попов, коментирайки реакции от залата, че частта от полученото дарение за изграждане на парк в селото е сравнително голяма. Това разбира се, трябва да бъде направено със съгласието на дарителя.

Кметът на общината разказа за хронологията на събитията, предшествали днешната сесия. Обаждането от „Интръст“ дошло на Гергьовден, когато станало ясно, че компанията собственост на народния представител Делян Пеевски възнамерява да дари посочената сума, за да се откаже общината от продажбата на гората. В същия ден е имало и разговор с премиера Борисов, който помолил да се намери решение, което да успокои хората.

Бившият областен управител Трендафил Величков изрази благодарността на црънчани към фирмата – дарител, която направи необходимото гората да остане общинска собственост.

След днешното решение на общинските съветници вече няма пречка, парите на дарителя да бъдат преведени в сметката на общината.