Откриха „Нашето наследство: Когато миналото среща бъдещето“

Представени са европейски творци

Снимка: Областна администрация

Заместник областният управител Йордан Кожухаров и директорът на Художествена галерия „Станислав Доспевски“ Пазарджик Леон Бабачев откриха изложба под мотото „Нашето наследство: Където миналото среща бъдещето“. Изложбата показва творби на художници от Германия, Франция, Полша, Австрия и Хърватия. Тя е част от културните събития, които се организират от областния управител в партньорство с културните институции в град Пазарджик и община Пазарджик.

В изложбата авторите са чужденци  от европейски страни и тяхното творчество по един или друг начин е станало притежание на галерията. Една голяма част от живописните творби са придобити през 80-те години, когато галерията е била съорганизатор на международни пленери, в които са участвали художници от побратимените на Пазарджик градове – Ставропол и Карл Маркс Щадт /Кемниц/.

Петнадесет отпечатъка изпълнени в техниката на сухата игла са наследство от първата майсторка на графиката в България  – Анна Крамер, родена в Полша и свързала за седем години живота си с Пазарджик.

Художникът Хайнц Ландцендорф през 1974г. дарява на галерията 18 гравюри по драмата „Майка кураж и нейните деца“ на Бертолт Брехт. И всички други творби със своята си история, рисувани от графини като Ан дьо Колбер-Христофороф или от автори, чието име става известно само от подписа върху платното, като Silberling.

Изложбата показва общо 62 художествени произведения живопис, графика и скулптура както и документални табла с извадки от периодичният печат, относно авторите и времето на постъпване на творбите във фонда на галерията.

Изложбата може да бъде посетена до 10 ноември 2018г. в Художествена галерия „Станислав Доспевски“.