Откриха голяма наркооранжерия в брациговското село Козарско

Закрита оранжерия за отглеждане и последваща обработка на марихуана бе открита при специализирана полицейска операция проведена от служители на полицейския участък в Брацигово и Районното управление в Пещера под надзора на Окръжната прокуратура в Пазарджик. Това съобщиха от ОДна МВР в Пазарджик.

В петък полицейските екипи атакували имот намиращ се в брациговското село Козарско. В него те открили масивна двуетажна промишлена сграда. Вътре органите на реда се натъквали на обособена високотехнологична автономна оранжерия за отглеждане на марихуана, като и помещения оборудвани за последващата и преработка. По време на претърсванията са открити 2324 растения от рода на конопа в различен стадии на развитие, като част от тях били под формата на разсад, а други на зрели растения.  Иззети са и близо 9 килограма зелена листна маса.

Наркооранжерията е от закрит тип, оборудвана е по всички изисквания за отглеждане на марихуана. Обособени са системи за контрол на температурата и влажността на въздуха, за вентилация на помещенията, използвани са препарати за стимулиране на растежа и обогатена почва. В някои от стаите били обособени места за дробене и сушене на зелената листна маса и подготвянето и за дистрибуция. За максимална автономност на нелегалното предприятие в приземен етаж е обособена мини електроцентрала състояща се от три мощни дизелови електрогенератора за производство на електричество.

Открити са и 20 пластмасови съдове с вместимост от по 1000 литра всеки, повечето от които пълни. Те били използвани за съхранение на дизеловото гориво използвано при работата на генераторите. На мястото за срок от 24 часа са задържани ползвателите на имота – 58-годишен мъж от Хаджидимово и 24-годишен от Бургас.

Малко по-късно двамата обвиняеми са били задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. По искане на Окръжна прокуратура – Пазарджик съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. Действията по разследването продължават, води се досъдебно производство.