Отворено писмо до здравния министър Ананиев от медицински специалисти

Публикуваме без редакторска намеса Отвореното писмо до министър Ананиев от медицинските специалисти

Снимка: Архив

До г-н Ананиев – Министър на Здравеопазването
Копие до:
Г-н Борисов – Министър Председател на Р. България
Г-н Горанов – Министър на Финансите
Г-н Петков – Министър на Труда и социалната политика
Г-жа Дариткова – Председател на здравната комисия
До Медиите

Уважаеми г-н Ананиев,
Във връзка със Законът за държавния бюджет на Република България 2020 г. и гласувания бюджет на НЗОК, ние медицинските специалисти настояваме, незабавно в срок до 31.10.2019 г. да бъдем запознати с предварително изготвената бюджетна рамка на МЗ, с разбивка по пера, както и да ни бъдат предоставени правилата, по който ще се разходват публичните средства.
Изискваме да има яснота, предвидени ли са средства за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти, съобразно исканията ни от две минимални работни заплати (стартова за професията) и механизмите, по които това ще се случи?

Най-важното: Кой е контролният орган, който ще проследява процеса и ще носи отговорност? Изискваме яснота и за това какво ще се случи с медицинските специалисти работещи извън лечебните заведения, а именно: Детски ясли и градини, училища, ДКЦ и кабинети, Домове за медико социални грижи, Старчески домове и други.

Тъй като ние сме наясно, че само увеличаването на заплатите на медицинските специалисти не могат да решат проблемите с лошите условия на труд и липсата на кадри в системата настояваме за:
1. Достойно заплащане на нощния труд – 3 лв. на час;
2. Изплащане на вреден и интензивен труд;
3. Преминаване към намалено работно време от 7 часа на всички реанимационни отделения (ОАИЛ);
4. Клас прослужено време не по-малко от 1,2 % на година;
5. Писмено становище от Ваша страна във връзка с промяна в Закона на съсловните организации.

Считаме, че тези наши искания могат да бъдат изпълнени в кратки срокове.

На следващо място настояваме за по-дългосрочните ни искания да се ангажирате със срокове за:
1. Премахване на търговските дружества;
2. Промяна в категорията труд;
3. Задължително изготвяне на стандарти;
4. Остойностяване на труда на медицинските специалисти.
5. Сестринска акушерска и физиотерапевтична практика, но по правила и обвързано с финансиране от НЗОК.
Ако това не се случи до определения срок, заявяваме готовност за излизане в ефективни стачни действия и подаване на колективни оставки по места в страната!
Започване на организация за Национален протест съвместно с други синдикати и организации, които ни подкрепят, а именно:
Синдикат на надзирателите в затворите СФСМВР, други по малки синдикати от страната, Специализанти, Пациентски организации и други.

Още от понеделник 28.10.2019 г. започват символични предупредителни протести в цялата страна.
Прилагаме Отворено писмо до медиите.
От името на Сдруженията:
Асоциацията на българските медицински сестри (АБМС)
е-mail: abmsestri2019@abv.bg,
Алианс на българските акушерки (АБА),
e-mail: midwivesbulgaria@abv.bg
Сдружение на фелдшерите в България – СМФБМБ
e-mail:smfbmb@abv.bg
Асоциация на физиотерапевтите в България (АФБ).
e-mail: info@bgapt.org
Подпис:
Мая Илиева …………………………….

ОТВОРЕНО ПИСМО КЪМ МЕДИИТЕ
Ние медицинските специалисти, заявяваме, че исканията ни не са обвързани с политици, политически партии и проекти! Те са в полза на българското общество и целят само подсигуряване на качество на българското здравеопазване и връщане на милосърдието и уважението към професиите.
В 21 век в страна член на ЕС е срамно, хората ежечасно спасяващи човешки животи, да получават под средната работна заплата за страната и да се борят не само за
оцеляването на пациентите, но и за собственото си оцеляване.
Категорично заявяваме, че не желаем оставка на г-н Ананиев, а искаме той да работи.
БЕЗ ЦЕНЗУРА:
Истината за здравеОПАСНАТА системата в България. В момента липсват хиляди медицински специалисти в сферата на здравеопазването и дупките в системата се попълват от работещи пенсионерки (80%), студенти по медицина и вече дори болногледачи БЕЗ медицинско образование. Една медицинска сестра в отделение обслужва между 30-40 пациенти, а в някои градове в провинцията една м.с обслужва в събота и неделя по две и три отделения САМА. За качество изобщо няма да говоря и хората са прави да роптаят, милосърдието го няма вече, но нас системата ни направи
такива. Работи се без дежурни лекари през нощта и в почивните дни. Една м.с изпълнява няколко длъжности (в спешни ситуации тази на лекар и разбира се на санитар при липсата на такъв в повечето случаи). Работи се на два, дори три трудови договора за да се докарат някакви прилични доходи, защото масово заплатите са под и около минималната работна заплата. Тук можем да си зададем въпроса дали е
умишлено? Защото е ясно, че ако заплатите бъдат увеличени няма да се налага да работим на толкова места, но това от своя страна може да доведе до фалити на болници поради липса на кадри (защото те са прекалено много за малка България около 400), а не поради липса на техника. Масово се работи 24 или 36 часа без почивка има дори лекари, които влизат в операционната, защото НЯМА контрол от  институциите, защото има двойно счетоводство на графиците, защото някои са принудени да го правят, а началниците си затварят очите. Има стотици изработени извънредни часове извън позволеното в закона. Но така се превръщаме в потенциални „убийци“. През годините се научихме да слугуваме, да свеждаме глави и да мълчим, а работата ставаше все повече, защото напускащите НЯМАШЕ и НЯМА кой да ги замени. Младите специалисти напускат страната веднага щом завършат образованието си, защото не желаят да работят при тези НЕДОСТОЙНИ условия на труд. Докарали сме се до положение на физическо изтощение от свръх натоварване и стрес, докарали сме до положение, в което болни обслужват болни (вече има и смъртни случаи на колеги на работното им място), но НИКОЙ не говори за това. Всички говорят за пари, приходи и клинични пътеки, защото всички болници в България са търговски дружества и като такива трябва да генерират печалба. В момента нашите заплати зависят от броя на преминалите пациенти по клинични пътеки т.е ние трябва да се радваме, когато хората са болни и още по- болни за да си заработим заплатите ( все едно сме нормени работници). Няма остойностяване на труда, който полагаме и средствата, който болниците получават по клинични пътеки се използват от директорите на болниците по тяхна преценка – за плащане на консумативи, сметки, дългове и пр. НЯМА ясни правила за разпределение на публичните средства или, ако има те не се спазват затова има лекари милионери не само в частни, но и в държавни болници. Няма КОНТРОЛ, а санкциите са смешно ниски и не отговарят на тежестта на нарушенията.

Пациентите станаха КЛИЕНТИ и всички ги гледат, като ходещи касички, клинични пътеки или персийски килими, но не и като болни хора, които имат нужда от лечение. Да не говорим, че частните болници никнат, като гъби ( с благословията на министъра на здравеопазването, защото неговия подпис стои върху техните лицензи), а в момента това е най – печелившия бизнес в България и то финансиран с публични средства от НЗОК. Затова ние медицинските специалисти се обявяваме срещу търговията със здраве и казваме:

НЕ на търговските дружества в здравеопазването!

Защото здравето не е стока и не е за продан! Защото ние всеки ден виждаме как се злоупотребява, как се надписват клинични пътеки (има лимити), защото ние сме вътре в системата и знаем как тя „работи“. Но стига толкова! Искаме реформи и сме наясно, че има прекалено много интереси, но е крайно време господа управляващи ВИЕ да си изработите
заплатите!

От името на Сдруженията:
Асоциацията на българските медицински сестри (АБМС)
е-mail: abmsestri2019@abv.bg,
Алианс на българските акушерки (АБА),
e-mail: midwivesbulgaria@abv.bg
Сдружение на фелдшерите в България – СМФБМБ
e-mail:smfbmb@abv.bg
Асоциация на физиотерапевтите в България (АФБ).
e-mail: info@bgapt.org