Отбелязаха 100 години футбол в Пещера

Тържествено честване на 100 години от появяването на Пещера на футболната карта на България организираха Община Пещера и ФК „Свобода 2011“. На градския стадион се събраха ветерани, футболни деятели, запалянковци и гости, за да почетат едновековния юбилей от създаването на първия футболен клуб в града.
С приветствие към всички присъстващи се обърна кметът на Община Пещера Йордан Младенов. “ Днес е исторически ден за пещерския футбол. Един век след създаването на първия футболен клуб в нашия град футболът е все така обичана игра. За да може още много поколения да обичат тази игра, да тренират усилено и да станат шампиони в нея, заслуга имат ветераните. Поклон пред вас, респект към всички ваши усилия, всеотдайност и преданост за популяризирането на футбола в нашия град. Поздравявам и подрастващите футболисти. Продължавайте да спортувате и да надграждате постиженията на вашите предшественици. Общинското ръководство никога няма да забравим ангажимента си да подпомагаме този спорт. Ние сме зад вас, ще ви подкрепяме и заедно ще продължаваме да развиваме този спорт., посочи градоначалникът.
Председателят на ФК „Свобода 2011” Анастас Чапаров благодари на всички, които са оставили следа в историята на футболния клуб. „През есента на 1923 год. няколко ентусиасти основават първия пещерски спортен клуб „Ботев“, с което поставят началото на организирания спорт в Пещера. През годините футболните дейци преминават през трудности и изпитания, но и през много радостни постижения. Като най-значим успех на пещерския футбол се смята участието на „Свобода“ Пещера в турнира за влизане в „Б“ група състоял се през 1974 г. във Велико Търново. През целия вековен период в историята на футболната игра в Пещера много футболисти, треньори, съдии и организатори са отдали безрезервно своя труд, амбиция и младежки ентусиазъм за развитието на любимия спорт“, каза Чапаров и припомни паметни имена и спортни постижения.
По случай 100 годишният юбилей, Община Пещера награди с плакети футболни и Общински ръководители, треньори, спонсори и футболисти-ветерани. ФК „Свобода 2011“ изказа своята благодарност по повод юбилея и връчи възпоменателни плакети на Борис Михайлов- президент на БФС, Йордан Младенов-кмет на Община Пещера, Йордан Линков-предс. на ОблС на БФС Пазарджик, Кирил Домусчиев- собственик на Хювефарма и спонсор и Ангел Желязков- изп. директор на Биовет АД и главен спонсор на ФК „Свобода 2011“.
Златни, сребърни и бронзови почетни значки от Българския футболен съюз получиха състезатели, ветерани, организатори и спонсори.
Отличия получиха ФК „Лудогорец“ гр. Разград и ФК „Марица“ гр. Пловдив. Празничния ден продължи със организирани приятелски срещи срещу „Свобода Пещера 2011“ – ветерани и „Свобода Пещера 2011“ .
Най-впечатлени от проведеното тържество останаха малките футболисти на Пещера, които ще носят по света вековната история на футбола в града.
За първи път пещерски спортисти вземат участие във футболен и атлетически турнир със спортисти от цяла Южна България в Пловдив през юли 1924 г. Игрищата по това време са : плацът на казармата и Герчевата ливада / до стария цех на Биовет АД /. СК „Ботев“ членува в Тракийската спортна федерация- Пловдив и в Българската национална спортна федерация- София.
През месец юни 1945 г. се учредява спортно дружество „Свобода“.