Отбелязаха Световния ден на недоносените бебета в МБАЛ – Пазарджик

В България статистиката е изключително тревожна – над 6 000 бебета годишно се раждат твърде рано.

Снимка: Момент от събитието в МБАЛ - Пазарджик

На 17 ноември отбелязахме Световният ден на недоносеността. Това е ден, в който вниманието е насочено към тези най-мънички и борбени бебета, голяма част от които въпреки всички трудности, с които се сблъскват все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца.

Недоносените деца представляват най-голямата група малки пациенти, а броят им продължава да нараства.
Празник на малките и големите герои, които им помагат организираха в Неонатологичното отделение към МБАЛ –  Пазарджик. На срещата бяха поканени родителите и малките им бебенца, които са били техни пациенти. Всички гости на тържеството получиха лилава панделка, като символ на съпричастността към недоносените бебета и техните семейства.

В Европа общият брой на преждевременно родените бебета годишно е около 500 000, а в световен мащаб броят им надхвърля 15 милиона. В България статистиката също е изключително тревожна – над 6 000 бебета годишно се раждат твърде рано. Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания.

От началото на годината до края на месец октомври през Неонатологията на МБАЛ-Пазарджик са преминали 588 новородени.120 от тях са били недоносени, съобщи началникът на отделението д-р Здравка Пиронова.

Най-малките бебенца спасени в болницата през тази година са близначетата Гина и Найден от Велинград. Те се раждат на 6 февруари, когато са едва в 26-27 гестационна седмица. Тогава малкото момченце тежи едва 800 грама, а неговата сестричка – 900грама. Двете близначета остават в неонатологичното отделение няколко месеца, а сега вече са на 9 месеца и се радват на грижите на своите родители. 40 са новородените с тегло от 1 200гр до 2000гр, които са преминали през отделението през 2019 г. Пет бебета са тежали между 1200 и 1000 грама. В момента екипът на отделението полага грижи за 11 недоносени бебета. Между тях има и три двойки близнаци. Най-малкото бебенце в отделението е Божидар. Той се ражда на 11 ноември и тежи 1000 грама.

Неонатологичното отделение е едно от най-тежките в областната болница, отбеляза д-р Пиронова. Тя подчерта ,че то е и единственото в региона, което осигурява 24 часов прием и лечение на малки пациенти от цялата област и единственото в областта с второ ниво на компетентност.

Отглеждането на едно недоносено бебе на ден струва между 1000 и 2 хиляди лева. Борбата за живота на такива дечица понякога продължава с месеци, обясниха медиците. Д-р Пиронова пожела много здраве на своите колеги и на малките герои и техните семейства.

Новият изпълнителен директор на болницата д-р Красимир Темнилов, който бе сред поканените на срещата подари на екипа на отделението икона на Свети Стилиян, наречен още Детепазител, който се счита за закрилник на бебетата и малките деца.

Децата и Неонатологичното отделение ще бъдат приоритет за ръководството на болницата, подчерта д-р Темнилов. Искаме да полагаме необходимите грижи и да правим много родители щастливи, допълни той и пожела Родилното и Неонатологичното отделение да работят в синхрон.