Освобождават от винетки седем участъка в община Пазарджик

С предложението до Пътната агенция общината се задължава да предвиди сумата за поддръжка на тези участъци

Снимка: БГНЕС

Пазарджик. Седем участъка от републиканската пътна мрежа в Пазарджишко ще бъдат освободени от винетни такси. Това става ясно от проекторешение, внесено в Общинския съвет в Пазарджик. То ще бъде гласувано на сесията този четвъртък.

Промяната се осъществява, след като от местната администрация в Пазарджик е направено предложение до Агенция „Пътна инфраструктура” за изменения на списъка на републиканските пътища, за които се събира винетка такса, с цел пътуващите да не я заплащат за конкретни участъци на територията на общината. Кметът Тодор Попов предлага да се поеме задължението и да се предвидят средства в размер на 101 623 лв. за една календарна година за поддържането на тези участъци.

Първият е част от първокласния път I-8 и включва отсечката от Звъничево до Пазарджик. Други два са от второкласния път II-37 – от отбивката за Драгор до началото на Пазарджик и от областния град до Главиница. Четвъртата е от третокласния път III-803 – от отбивката за Драгор до кръстовището с II-37. В предложението е включена и отсечка от третокласния път III-3706 – от Пазарджик до Добровница, както и от III-3706 – от Дебращица до Паталеница. Последната е част от третокласния път III-8003 – от Черногорово до отбивката към Росен.

С предложението до Пътната агенция общината се задължава да предвиди сумата за поддръжка на тези участъци, а кметът – да внесе актуализация на приетия бюджет за тази година, в който да се включи и новият разход от 101 623 лв. Припомняме, че искането бе внесено още в началото на 2019 година, но след като цяла година отговор от пътната агенция не дойде, се наложи кметът Тодор Попов да депозира още веднъж отмяната на винетките по изброените отсечки, за да се съобрази с желанието на жителите от тези села. Мотивите на шофьорите пък са, че им се налага да купуват винетки за нищожни разстояния, като по някои от посочените маршрути става дума за по-малко от километър, тъй като останалата част от шосетата до родните им места са в общинската пътна мрежа.