Осветиха 18-метров кръст край Црънча

На светлия християнски празник Архангеловден, Негово Високоопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай освети тържествено СВЕТИЯ КРЪСТ в местността „Старбожи поляни“ , парк „Свети Георги“ над село Црънча. Той бе посрещнат от областния управител Трендафил Величков и кмета на община Пазарджик Тодор Попов.
В церемонията участват Военния духов оркестър и почетен караул на Съвместното командване на специалните операции с командир генерал-майор Явор Матеев.
Гости на празника са представители на държавни институции, кметове на общини и председатели на общински съвети от област Пазарджик.
Идеята за издигането на християнския символ в местността „ Гергьова черква“ в Къркарийския рид на Западните Родопи е на различни поколения местни хора. Предание разказва, че на това място има стар параклис на Свети Георги и останки от манастир и древнохристиянски църкви. В благородното дело тук да се извиси метален кръст се включили семейство Любчо и Петя Кокови, които подели инициативата на Набор 1956 от селото, кметът на община Пазарджик Тодор Попов, който също участва с лично дарение и съдейства за облагородяване на парка, Георги Янкулов, председател на Фондация „Бъдеще за древна Царина-Бъдеще за Црънча“ и много фирми, които са помогнали с осигуряването на материали за изработването на кръста.
Съоръжението е с височина 18 метра и е монтирано върху фундамент от 4 метра. През нощта е осветен, а край него има пилони със знамето на България, на Пловдивската митрополия и реплика на знамето на панагюрските въстаници .
„Цветя подават цветя“, каза дядо Николай за трите деца, които му поднесоха цветни букети и го поздравиха със стихотворението „Молитва“ на Иван Вазов.
„Светият животворящ кръст господен е символът на нашето спасение. Ние осветихме светия кръст и изпяхме песнопение в негова прослава…
Да носим своя кръст, означава и ние да разпнем себе си. Да разпнем страстите, похотта, греховете, озлоблението, омразата, злото в нас да разпнем… Само със силата на светия животворящ кръст ние можем да победим злото в нас и около нас. И всеки път, когато изобразяваме кръста върху себе си, не просто молим Бог да ни просветли със своята светлина и мъдрост, но и гоним демоните в нас. Кръстът е прекрасен, но всъщност всички кръстове са прекрасни. Колко е хубаво, че сме се събрали под сянката на светия кръст. Под сянката на кръста е най-безопасното място в света“, каза владиката и благодари на инициаторите на боголюбивото дело, специално поздравявайки и служителите на МВР, които днес празнуват.