Ортопедите от МБАЛ-Велинград спасиха ръката на млад мъж от ампутация

Ортопедите от МБАЛ-Велинград спасиха ръката на млад мъж, приет с хеморагичен шок и частична ампутация на горния крайник.  36-годишния Живко от Пловдив претърпя изключително сложна ортопедична операция.
Живко е приет на 16 юли по спешност, поради травма- резултат от рязане на плочки. Ръката му е частично ампутирана, а кръвоснабдяването и е изцяло прекъснато. Веднага е направена спешна операция, с която е възстановено храненето на ръката, чрез шев на артерия брахиалис (мишничната артерия), вена брахиалис, вена базилика и са възстановени нервите- (нервус медианус – n. medianus) и (нервус улнарис- n. Ulnaris). Екипът, извършил операцията на Живко, е в състав: д-р Жеко Чешмеджиев, д-р Димитър Карабожиков, д-р Константин Кърпачев, анестезиолог- Доц. Маргарита Кадийска, операционни сестри- Славка Фотева и Ваня Гергова, анестезиологични сестри- Айгюн Мустафа и Фатиме Градева, операционни санитари- Марияна Иванова и Ади Налбантова.
За Живко вече е преминал тридневният критичен период за тромбоза на анастомозите. Ръката е раздвижена. Направена е консултация и доплер от съдовия хирург д-р Веселин Грозев, от които е ясно, че ръката е захранена. На младия мъж предстоят още операции за възстановяване на моторните снопчета на двигателните нерви.