Организират Регионален читалищен форум, посветен на Деня на народните будители

Снимка: Читалище blogger

По повод Деня на народните будители – 1 ноември Експертно-консултантски център „Читалища“ – Пазарджик, в партньорство с НЧ „Просвещение-1871 г.“ гр. Стрелча организира семинар на тема „Традиционни и алтернативни практики за устойчивост и развитие на читалищната дейност днес“. Форумът се реализира с подкрепата на Община Стрелча и общинският град е домакин на събитието на 27 и 28 октомври.

Програмата предвижда лектории, беседи, представяния на практики, откриване на изложба и дискусии. Тематичен акцент са предизвикателствата пред читалищата в съвремието, да продължават дейността си на будители на националните дух и самосъзнание на българина и възможностите за адаптиране към новото време, без измяна на традициите и подмяна на същността на читалищната идея. Планирано е време за широко споделяне на опит и знания, за анализ на ситуацията, за да се стигне до различни отправни точки и нови перспективи за развитие на дейността на читалищата, съобразено с времето и средата на функциониране. Защото всяко населено място има нужда, точно от своето читалище – уникално и автентично, наследник на Възрожденските читалища от преди Освобождението и посланик в бъдещето на своята общност. Общност, която прави читалището и читалище, което развива местната гражданската общност, като просвещава, формира знание и култура, възпитава любов към българщината и провокира активност. Мисия, непроменяна във времето през цялата 164 годишна история на читалищното дело в България.

Институциите Младежки дом и Градски исторически музей в Стрелча са обучителните семинарни пространства. Основни лектори са читалищен експерт Радка Енчева-Кочева,, старши експерт по Обществени науки, гражданско образование и религия Ваня Апостолова от РУО- Пазарджик., вр. изп. дл. директор на музея в Стрелча Надя Романкова и уредника там Николета Петкова. Практики представят председателят на читалището-домакин Мариана Няголова, секретарят Румяна Колева, библиотекарят Аника Тодорова и председателят на Театрално-музикалното сдружение „Бащино огнище“ към същото читалище Донка Младенова. Във вечерната културна програма участват: Детски танцов състав „Усмивки“ с ръководители Венцислава Пенева и Иван Лудов и Певческа група „Стрелица“ с ръководител Мария Илиева.

За всички пространства за занятия са предвидени мерките срещу Ковид 19. Предвид посвещението на семинара, очакванията на Читалищната колегия, партньорите, домакините и гостите са трепетни. Надеждите на организатори, съорганизатори и участници са за контрол на епидемичната ситуация, без допълнителни здравни предписания, които да осуетят мероприятието. Читалищните деятели и сподвижници в област Пазарджик заслужават да имат своя форум на признание за труда им на съвременни будители!