Оранжев и жълт код за порои и гръмотевични бури през следващите дни

На много места в западната половина от страната в периода 16-18 юни (петък, събота и неделя) ще има значителни по количество, временно интензивни валежи. Очакват се сумарни количества на валежите, надхвърлящи 100 литра на квадратен метър, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През нощта срещу петък валежите в Западна България ще продължат и ще се усилят. В Северозападна България и в планинските райони се очакват локални значителни количества, се съобщава в седмичната прогноза на НИМХ за времето у нас от 16 до 21 юни. Тя е подготвена от дежурния синоптик Анастасия Стойчева от отдела „Прогнози на времето“ в НИМХ.

В петък през деня, главно над западната половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има краткотрайни валежи, около и след обяд – и гръмотевични бури. В Северозападна България, в Западния и в Централния Предбалкан ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, достигащи и надхвърлящи 30-50 литра на квадратен метър. В 9 области е обявен оранжев код за опасно време. Той е в сила за: Видин, Монтана, Враца, Габрово, Ловеч, София област, София град, Перник и Пазарджик. В 7 области е в сила жълт код за потенциално опасно време и възможни очаквани валежи 20-35 мм. Той е в сила за: Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Благоевград и Кюстендил.

В източните райони, където ще бъде предимно слънчево, вятърът ще е от югоизток, а в западната част от страната ще се ориентира от северозапад, ще бъде слаб до умерен. Температурите ще са в широки граници: от 18-20 градуса в Западна България до 28-30 градуса в Източна България.

През почивните дни и в източните райони ще има валежи, придружени с гръмотевици. Остава с повишена вероятност за интензивни явления и градушки на повече места в страната, а количествата в събота, главно в Рило-Родопската област и в Подбалканските котловинни полета, ще достигат и надхвърлят 50-70 литра на квадратен метър.

Температурите в събота ще останат в широки граници, в неделя ще се понижат и на изток, и максималните температури в страната ще са предимно между 21 и 26 градуса.

През първата половина от новата седмица ще настъпва бавно подобрение на времето, но в понеделник и вторник все още ще има условия за краткотрайни следобедни валежи и за гръмотевици, главно в източните, през втория ден след обяд и в планинските райони. Ще има повече слънчеви часове в Западна България. Температурите ще започнат да се повишават и към сряда максималните – ще са между 28 и 33 градуса.

Източник: Дарик