ООН: Населението на България ще се стопи с 24% до 2050 година

Снимка: pixabay.com

България е сред петте страни в Европа, чието население към 2050 г . ще намалее с над 20 процента, гласи публикация във британския в. „Гардиън“. Изданието се позована на сектора „Население ” от департамента на ООН за икономиката и социалните проблеми. Другите държави са Украйна, Латвия, Литва и Сърбия. При това по този показател ние сме на първия ред в тази петорка.

Според публикуваната към материала графика българското население ще се стопи с 24,7%, Украйна с 24,5%, Латвия с 23,5 на сто. При Литва и Сърбия показателите също са с над една пета демографски срив. Намаляване на населението се прогнозира и в Гърция и Португалия, но на по-ниски нива: съответно с 12 и 10 процента.

Всъщност публикацията е посветена на демографската катастрофа на Латвия. Тя загуби почти една трета от населението си след разпадането на СССР, пише авторът на Джон Хенли. Според него причината за това са няколкото емигрантски вълни на млади латвийци, които заминават в чужбина в търсене на повече пари.

„Латвия няма да оцелее, без достатъчен брой латвийци“, оплака се пред автора Имантс Парадниекс, съветник на латвийското правителство по демографията.

Според официалния статистически портал на републиката в началото на 2022 г. населението на страната е приблизително 1 875 000 души. През 1990 г. преди съветския разпад в страната са живеели малко над 2 669 000 души. Така за 32 години населението на Латвия е намаляло с почти 800 000 души.

Източник: Дарик нюз