Окончателно от РИОСВ: Събрани са 177 тона отпадъци от 95 замърсени участъка

5566 доброволци от населените места на  областта събраха 177  тона отпадъци в акциите от националната кампания „Да изчистим България заедно“ 2018 г., сочат окончателните данни на РИОСВ-Пазарджик.

Доброволците в Панагюрище събраха над 70 тона отпадъци от 12 замърсени участъка и почистиха четири нерегламентирани сметища – в селата Бъта и Баня и две в град Панагюрище. В община Стрелча са почистени 6 екопътеки и нерегламентирани сметища в гр. Стрелча, местност „Кулата“ и в селата Свобода и Блатница. Резултатно е почистването и в община Брацигово, където доброволците събраха близо 28 тона отпадъци. В община Велинград, след включването на 1200 доброволци бяха събрани и извозени над 25 тона отпадъци от 14 замърсени места и 2 нерегламентирани сметища.

Служители от РИОСВ-Пазарджик, някои от тях с децата си, се включиха в инициативата за почистване на бреговата ивица на яз. Батак, където 150 доброволци събраха близо 2 тона отпадъци.

За извозването на отпадъците на общините са осигурени безплатни ваучери за гориво от Предприятието за управление на дейности по околна среда към МОСВ. Личните транспортни средства на доброволците също имаха свободен достъп до регионалните депа на 15 и 16 септември 2018г.