Около 200 лв излиза подготовката за празничната трапеза за Коледа

Снимка: "Дарик"

Около 200 лв излиза подготовката за празничната трапеза за Коледа, показа репортерска проверка на Рa1-media.bg. Общата стойност на цените на хранителните продукти за празничната трапеза довечера е около 200-230 лева, като най-скъпа се оказват пуйката и или агнешкото месо, които са предпочитани на Рождествената трапеза.

Килограмът на прясното пуешко месо е около 8-9 лв за килограм. Средно голяма пуйка излиза около 80 лв. Цената на килограм агнешко месо е около 17.00 лв. Цяло прасенце в порядъка на 10кг върви по около 16 лв/кг. Телешкото месо, което също се предпочита за коледните ястия е на цена от 17.00 до 19.00 лева/кг.

Основните ястия в този ден, а и през следващите, са приготвени от месо. На трапезата се сервират пържоли, кървавици, прясна наденица, кюфтета, дроб, сланина и зелеви сарми с месо.

На трапезата се поднася баница с най-различни плънки – месо, зеле, гъби, праз, лук или тиква. Неизменна част от празничната коледна вечеря е и червеното вино. Средната цена на божественият еликсир започва от 9 лв и стига до 30 лв за литър.