ОИК отстрани от длъжност кмета на община Ракитово

PENTAX Image

В понеделник вечерта приключи заседанието на Общинската избирателна комисия в Ракитово. На него с 6 срещу 4 гласа бе решено кметът Георги Холянов да бъде отстранен от длъжност, съобщи БНТ.

До решението се стигна след сигнал от Димитър Делиев, според когото градоначалникът е едноличен собственик на три търговски дружества. Това са “Цвета къмпани”, “Кос Хол 1” и “Кос Хол 2”, чието притежание по смисъла на закона е нарушение, тъй като кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност, да бъдат контрольори, управители и прокуристи на търговски дружества по време на своя мандат.

По документи управителят на трите дружества е съпругата на Холянов – Сузана Холянова. Решението на ОИК може да бъде обжалвано.

Припомняме, че Георги Холянов встъпи в длъжност кмет на община Ракитово на 11 юли тази година. Той бе избран след частичен вот и наследи своя баща, Костадин Холянов. Сега Общинският съвет в Ракитово ще избере временно изпълняващ длъжността кмет, а догодина ще се проведат редовни местни избори.