ОД МВР-Пазарджик: Предприети са необходимите мерки за превенция от пожари през горещите дни в областа

На територията на област Пазарджик са предприети необходимите мерки за превенция от пожари, особено при нерегламентираното палене на сухи треви и стърнища, съобщи Мирослав Стоянов, говорител на ОД МВР-Пазарджик. Той уточни, че тези мерки са от страна Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, съвместно с колегите им от звената на Районните управления „Полиция” по места, особено за пожарите в горския и селскостопанския фонд.

Мерки за превенция се осъществяват съвместно и с представители на различни горски стопанства и дивечовъдни станции, така че да се обезопасят горските площи със съответните разделителни ивици, със съответното наблюдение или мониторинг за възникнали още в начална фаза пожари“, каза Стоянов.

Той добави, че друг проблем е безразборното запалване на сухи треви и стърнища е задимяването в района на натоварени пътища.

През годините имаме не едно или две, включително и тежки пътнотранспортни произшествия в резултат на намалена видимост. Наред с административната и наказателна отговорност, който носят хората, които си позволяват да палят сухи треви стърнища и отпадъци, а това са именно пастири, това са хора, които искат да почистят земеделските си площи от стари насаждения или от окосена вече трева, това са собственици на имоти в близост до подобни пасища“, каза още Стоянов.

По думите му те почистват имотите си, натрупват отпадъците на едно място, смятайки, че по този начин ги унищожават съвсем безопасно.