ОД МВР-Пазарджик: Предприети са засилени проверки за безопасността по време на откриването на ловния сезон

снимка: Monitor.bg

Предприети са засилени проверки свързани с безопасността по време на откриването на ловния сезон за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня на 3 октомври, съобщи говорителят на ОД на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Той обясни, че служителите, отговарящи по това направление в ОДМВР-Пазарджик и районните управления по места, съвместно с представители на Регионалната дирекция по горите и ловно-рибарските дружества са взели участие в инструктажи на ръководителите на дружинките по места.

Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие. Проверките имат за цел да засилят вниманието на участниците в лова към опасностите, които крие пренебрегването на мерките за безопасност. От извършения анализ в Главна дирекция „Национална полиция” са изведени на най-честите причини за допуснати предишни инциденти: стрелба по шум или неясно видима цел; използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня; неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно, самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова, употреба на алкохол и упойващи вещества. Участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят, стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети, стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника. Дадени са указания на организаторите на лова по време на инструктажите да насочват вниманието на ловците за установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение, в контекста за мерките за превенция на разпространението на болестта Африканска чума по свинете“, обясни Стоянов.

Той допълни, че представители на ОДМВР-Пазарджик са взели участие в редовното заседание на Съвета по лова, което се е провело в сградата на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик.