ОД МВР-Пазарджик: Високата скорост и употребата на опиати са основните причини за ПТП в областта през лятото

Снимка: БГНЕС
Причините за пътния травматизъм на територията на област Пазарджик през лятото са свързани с неспазването на скоростните ограничения,  рисковото шофиране в градски уславия, шофирането на МПС след употребата на алкохол и наркотични вещества и управлението на автомобили от неправоспособни водачи, каза  Мирослав Стоянов, говорител на ОД МВР-Пазарджик.
По думите му, през летните месеци концентрацията на водачите е занижена заради горещините и често инцидентите на пътя са заради неспазване на дистанция между превозните средства, умора и заспиване зад волана, както и неправилни маневри по рискови пътни отсечки.
Най-рисковите пътни участъци в региона са планинските направление Белово-Юндола, Пещера-Батак-Доспат, Велинград-Сърница и Варвара-Велинград. Най-много са регистрираните инциденти на АМ „Тракия”, където натовареността на трафика е най-висока.  Сериозни рискове за възникване на ПТП е и  нерегламентираното движение на каруци по главните пътища”, уточни Стоянов.
Той допълни, че в тази връзка има засилено присъствие на КАТ „Пътна полиция” по всички невралгични участъци в региона през почивните дни и през целия летен сезон, когато повечето хора пътуват.