Общинският оперативен щаб във Велинград взе решение за по-строги противоепидемични мерки

За 14 дни ще бъдат затворени нощните заведения на територията на общината

Общинският оперативен щаб проведе заседание днес от 10.00 часа. На него присъстваха кметът на община Велинград д-р Коев, председателят на ОбС Пламен Хаджиев, зам.-кметовете Атанас Палигоров и Исмаил Моллов, началниците на полицията и на РСПБЗН във Велинград, както и представители на РЗИ-Пазарджик, на велинградските болници, на спешна помощ и др.
От управителите на двете многопрофилни болници стана ясно, че Велинград към този момент разполага с 31 легла за лечение на COVID-19 /23 в МБАЛ – Велинград и 8 в МБАЛ „Здраве”/. Според д-р Чешмеджиев при утежняване на ситуацията в общинското отделение за лечение на коронавирус могат да бъдат добавени още най-много 7. Коментарите от страна на представителите на РЗИ и болниците бяха, че до седмица и тези легла ще бъдат заети, предвид рязкото увеличаване на броя на заразените през последните дни. Натовареността на медицинските екипи е огромна, особено в МБАЛ-Велинград.
На фона на епидемичната ситуация, Щабът взе решение за засилване на контрола по спазване на мерките. Сформирани са комисии за извършване на проверки в заведения, магазини и обществени институции. Ограничават се максимално мероприятията от масов характер, а за 14 дни ще бъдат затворени нощните заведения на територията на община Велинград, след съгласуване с РЗИ-Пазарджик.