Обучителен център отваря врати в затвора в Пазарджик, ограмотява близо 100 лишени от свобода

На официална церемония заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова откри нов Обучителен център към затвора в Пазарджик. Центърът е изграден по проект и включва осем класни стаи, физкултурен салон, компютърен кабинет, работилници за трудови и квалификационни дейности. Целта на нововъведението в пазарджишкия затвор е да бъде подпомогната социалната дейност при подготовката на лишените от свобода в процеса на адаптиране и включването им в обществото след тяхното освобождаване.

Центърът се намира във вътрешния двор на затвора. Преди години настоящото помещение е било цех за производство на обувки за пещерска фабрика. През годините затворниците са имали и собствено стопанство, но към днешна дата практика е прекратена. Проблемът към момента е, че желаещите да работят по време на престоя си в затвора, са много, а работата няма за всички.

Капацитетът на Обучителния център е 96 души, като те ще получават начална грамотност. Учебната година в пазарджишкия затвор ще започне на 15 септември.

Центърът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Онлайн връзка с Норвегия бе осъществена в началото на церемонията, като гостите на тържеството имаха възможност да чуят и да се запознаят с координаторите на проекта там.

На събитието присъстваха главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, началникът на затвора-Пазарджик ст. комисар Веселин Коцев, представители на Министерството на правосъдието, на местната съдебна и изпълнителна власт и други, ангажирани с проекта.