Обсъдиха по – строги мерки в борбата срещу COVID-19 в Пещера

При недостиг на леглова база ще бъде спряна работата на физиотерапевтичния център, като леглата ще се увеличат от 10 на 25

Момент от срещата

Кметът на Община Пещера Йордан Младенов и д-р Николай Пенев- председател на Общински съвет в Пещера проведоха спешна среща заради коронавируса.  Двамата, заедно с  д-р Стоил Апостолов- директор на МБАЛ „проф. Д. Ранев“ и общопрактикуващите лекари от града обсъдиха въвеждането на по-строги мерки в борбата срещу COVID-19.

„Общопрактикуващите лекари и медиците от спешна помощ са в предните позиции за борбата с коварния вирус. Предстоят ни седмици, които ще бъдат най- рискови както за населението, така и за здравния персонал. Нужно е всеки човек да бъде запознат със спецификата на заболяването и клиничната картина при заразяване с коронавируса. Не бива да се поддаваме на паника и емоции а да се щадим и пазим взаимно, заяви д-р Апостолов.

„Необходима е пълна мобилизация, защото справянето с подобна криза изисква отговорност от всеки. В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите. Всеки човек е длъжен да спазва лична хигиена, да използва предпазни средства и да следи състоянието си“, подчерта д- р Пенев.

По инициатива на градоначалника и със съгласието на всички присъстващи в града ще заработят два телефона предназначени за възрастни и деца. На допълнително посочени номера в почивните дни ще дежурят педиатър и медик, които ще приемат обаждания на хора с профил за симптоми на COVID-19. По този начин постъпилата информация ще се обедини, ще се разтовари част от работата на личните лекари и ще се повиши представата за общата картина на заболеваемостта в общината. Според д-р Апостолов местните медицински центрове могат да заработят в пълен капацитет при нужда.

При недостиг на леглова база ще бъде спряна работата на физиотерапевтичния център, като леглата ще се увеличат от 10 на 25. Медиците припомниха, че според законовите разпоредби действащи на територията на страната проби и тестове за корона вирус се извършват единствено в Пазарджик на пациенти с доказан профил за заболяване.