Образователният министър Красимир Вълчев се срещна с учители и директори в Пазарджик

Министър Красимир Вълчев отговори на зададените му въпроси и увери присъстващите, че имат подкрепата му за решаване на поставените проблеми

Снимка: Момент от срещата

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев проведе среща с учители и директори в Пазарджик по актуални политики в системата на образованието. По време на срещата той каза, че е посетил 108 общини в страната от назначаването си.

Ние като държава, като общество, като местни общности много разчитаме за положителното си развитие на системата на образованието. Разчитаме за това да живеем в хармонично общество, разчитаме да има достатъчно хора пригодни за пазара на труда, да обезпечим икономически ръст от тук нататък, разчитаме като родители детето ни да има максимум житейски възможности и да ги реализира благодарение на образованието, каза министър Вълчев.

Той характеризира  системата на образованието като  относително най-подредената, на която българското общество може да се  довери и заради която може да има надежда за по-добро бъдеще. „За да се оправдае тази надежда трябва да се справим с предизвикателствата, които са пред нас. Те са не само към образователната система, но и към обществото. Първото е да приобщим всяко едно дете към образователната система. Факт е, че имаме по-голям брой деца, които са приобщени. Направихме механизма, който показа, че когато институциите работят заедно, когато има воля, нещата се случват. Разбира се основната работа е на образователните институции. Най-много разчитаме на учителите, които са основният фактор в системата“, бе категоричен министър Вълчев.

Той припомни, че  има  още две крачки за увеличаване на възнагражденията –  през 2020 и 2021 година. През 2021 година държавата ще дава  1 млд. и  380 млн. лв. само за възнаграждения на педагогическия персонал. Целта на МОН  е най-добрите ученици да стават учители, за да има добра образователна система.

„С висшите училища обсъждаме как повече деца да изберат педагогически специалности. Трудно е мотивирането по третия модул на програмата – за преподаване в най-проблемните училища. Увеличихме сумата от 300 на 500 лева допълнително за учителите. Това е така, защото трудно се работи в тези училища. Сега най-важното е да повишим средната посещаемост, да накараме тези деца да ходят редовно на училище, да ги мотивираме да учат“, каза също Вълчев.

По думите му се предвижда награда за креативни учители, макар че е трудно да се определи кой е най-добрият, но идеята е да се стимулират педагозите. Той благодари на кандидата за кмет на община Пазарджик, издигнат от ПП ГЕРБ – Иван Панайотов за присъствието на срещата.

„Това, че е тук показва съпричастност към системата на образованието, което е положителен знак“, каза Вълчев. Началникът на Регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова, благодари на директорите на училища  и детски градини в общините Пазарджик и Пещера, които действаха светкавично и успокоиха родителите, които се подадоха на паниката, че ще им бъдат отнемани децата. Именно учителите, а не социалните работници показаха че се ползват с доверието на родителите и успяха да овладеят  ситуацията само за два дни, каза Валентина Кайтазова.

Министър Красимир Вълчев отговори на зададените му въпроси и увери присъстващите, че имат подкрепата му за решаване на поставените проблеми.