Оборище излъга Хебър в равностоен мач

Оборище нанесе първа загуба на Хебър за сезона

Футболистите на Хебър загубиха с 1:0 от Оборище в местното дерби на Югозападна трета лига. Победата на панагюрци бе подпечатана след красив, но и с много късмет гол на резервата Петър Петров в 78-та минута, с удар от около 25 метра.
Домакините можеха да поведат още във 2-та минута, когато им се удаде чудесна възможност, но защитата на хебърци се справи със ситуацията. Пазарджиклии владееха повече топката, имаха териториално преимущество. От своя страна панагюрци бяха стегнали защитата и разчитаха на контри, някои от които носеха опасност за Дебърлиев. До 20-та минута Хебър можеше на няколко пъти да поведе в резултата, но мерникът на Тонев и Иванов изневери. Последваха няколко сериозни контраатаки на домакините, които по чудо не завършиха с гол. Първото полувреме завърши при резултат 0:0, след пропуск на Каптиев.
Второто полувреме започна без промени в съставите и играта. Централният защитник Стоилков получи контузия и бе заменен от Васко Геров. В тези минути и напречната греда помогна на домакините. В 78-та минута, влезлият като резерва Петър Петров отбеляза гола, след като получи топката и от около 25 метра и по диагонал преодоля Дебърлиев в горния десен ъгъл на вратата му.
Гостите с право протестираха в 82-та минута, когато реферът отсъди фаул за Хебър пред дъгата на наказателното поле на домакините за нарушение, а в същото време топката се отзова в Станимир Димитров, който бе сам срещу вратаря. 100 процентов авантаж, който трябваше да даде възможност на нападателя да завърши атаката. Във възникналия спор защитник на домакините се обърна към страничния съдия с въпроса дали Димитров е бил в засада. Тъчреферът отговори отрицателно. До края на мача пазарджиклии опитаха натиск, който да доведе до промяна на резултата, но това не се случи. В крайна сметка, панагюрци спечелиха трите точки и вече са само на две от Хебър.

Първата загуба на Хебър за сезона не бива да се превръща в трагедия. Очевидно е обаче, че стратегията на пазарджиклии за ранно точково откъсване в класирането и обезкуражаване на съперниците няма да сработи. Ако някой си е мислил, че хебърци ще завършат сезона с 35 победи и един равен, много се е объркал. Тази година първенството в лигата ще е оспорвано и точки ще се губят. И е съвсем логично това да се случва в мачове с директни опоненти в класирането. Трагедия щеше да бъде ако бяхме загубили от Велбъжд в Пазарджик, например.
Но тази загуба задължително трябва да бъде „червена лампичка“ за спортно техническото ръководство на отбора, което трябва да направи сериозен и обстоен анализ на ситуацията, след който трябва да се случат и съответните промени. На пръв прочит Танчо Калпаков трябва още веднъж да премисли практиката си за постоянно „въртене“ на състава. Вчера се видя, че липсата на официални мачове за две седмици определено изигра лоша шега на Руслан Иванов, който бе далеч от най – добрите си мачове. Трябва сериозно да се обмисли и присъствието на Атанас Велев на левия фланг на атаката, където ефективността му е ниска.
Загубата от Оборище, нито е драма, нито трагедия, но е хубав повод да се направи анализ, който да доведе до постигане на поставената цел – връщане на Хебър в професионалния футбол.

Хебър: Петър Дебърлиев,Иван Иванов,Мартин Сечков,Николай Стоилков:Васил Геров/, Цветан Павлов,Руслан Иванов,Андриан Краев,Цветелин Тонев,Атанас Велев/Стефан Лачов/,Георги Недялков/СтанимирДимитров/.