Обновената сграда на Спешния център в Сърница получи ново обзавеждане

Изцяло ремонтираната сградата на Здравната служба в град Сърница вече има и нови мебели. Там  практикуват трима общопрактикуващи лекари и двама стоматолози. До нея изцяло завършена по всички европейски стандарти е и двуетажата сграда на Филиала за Спешна медицинска помощ, съобщи кметът на родопската община Неби Бозов.

Осигурена е енергийната ефективност на сградата, като е подменена съществуващата дървена дограма с алуминиева от най-висок клас. Сградата също е  санирана. „В медицинския център са обособени помещения за прием на пациенти, лекарски кабинет, стая за прегледи и манипулационна, архив и склад, като ще се осигури и достъпът на хора с увреждания“, уточни Бозов.
Вече е наличен и медицински персонал, който започна работа. Общинското ръководство в града предвижда празните помещения да бъдат предоставени на болници от областта, чиито специалисти могат да дават планови консултации.

Жителите на община Сърница вече разполагат с кислороден концентратор и обдишватели за мобилно оборудване и използване, които се прилагат при оказване на първа медицинска помощ на пострадали лица, съобщават от пресцентъра на общината.

Медицинските уреди са дарени от фирма, за да се помогне на хората от отдалечените и труднодостъпни места да получат бърза и животоспасяваща медицинска помощ с необходимата апаратура. Уредите бяха предоставени на местните лични лекари и екипите на спешната медицинска помощ в Сърница.

„До сега липсата на Център за Спешна медицинска помощ бе основен проблем за жителите на община Сърница, тъй като най-близката болница е във Велинград и се намира на близо 50 км“, коментира също кметът на родопската община.