Областният управител Иван Васев обяви за свой приоритет провеждането на прозрачен и честен вот

Снимка: РА1

За подготовката на предстоящите парламентарни избори вече е проведена среща с РИК-Пазарджик, каза на пресконференция областният управител Иван Васев. Той представи своите заместници и ресорите, за които ще отговарят. Стоян Парпулов ще следи за законността на решенията на Общинските съвети, ще отговаря за сектори Здравеопазване, Земеделие и Опазване на околната среда. Тодор Джамбов ще следи работата в сектори Образование, Социални дейности, Култура, Спорт и младежка политика. Сигурността и обществения ред, бедствията и авариите, икономиката са ресорите на областния управител.

Иван Васев коментира, че до 10 юни се очакват указания за доставката на машините за гласуване, предпазните средства и дезинфектантите. „Предстоят срещи с ОДМВР, местното звено на ДАНС, общините – за координиране работата на институциите. Освен това ще бъде проведена среща с РИК за организацията в изборната нощ. Целта е да се избегне струпване на хора и да се спазят противоепидемичните мерки“, каза Васев.

Той обяви за свой приоритет провеждането на прозрачен и честен вот. За целта ще бъде направено предложение до ОДМВР-Пазарджик да се анализират сигналите и данните за лица и групи, които на предходни избори са осъществявали дейност свързана с купуването и продаването на гласове. Целта е да се види как са отработени тези сигнали, предадени ли са на прокуратурата. Освен това ще бъде направено и предложение преди, по време и след изборния ден, всички сигнали за нарушения да бъдат проверявани на ротационен принцип. „Тези, които са в компетенциите на МВР ще бъдат проверявани от друго звено, а не от това, където са подадени“, уточни Васев. За целта предстои и среща с Районната прокуратура в Пазарджик.