Областният кризисен щаб за борба с COVID-19 проведе неприсъствено заседание

След издадената заповед от министъра на здравеопазването за работата на кооперативните и фермерски пазари, се връчват задължителни предписания от ОДБХ Пазарджик на управителите или собствениците на пазари на територията на областта.

Архив

Областният управител Стефан Мирев проведе неприсъствено заседание на Областния кризисен щаб. В проведените конферентни разговори участваха ръководители на държавни институции и лечебни заведения, членове на щаба и кметът на община Пещера Йордан Младенов.

Вчера изтече 24-часовата карантина на Вътрешното отделение в пещерската болница, където имаше 1 случай на положителна проба от 6 април. В инфекциозното отделение на МБАЛ „Д. Ранев“ Пещера в момента  са хоспитализирани  две жени с COVID-19 в добро общо състояние. В реанимацията на Инфекциозното отделение към МБАЛ Пазарджик има един пациент с COVID-19,  мъжът е интубиран.

Вчера са изпратени 25 проби за изследване за COVID-19 от област Пазарджик. Всички са от МБАЛ Пазарджик.

Специализирани кабинети за преглед на пациенти с остри респираторни заболявания са разкрити в следните лечебни заведения – МБАЛ Пазарджик, МБАЛ „Хигия“, МБАЛ „Д. Ранев“ Пещера, МБАЛ „Здраве“ Пазарджик, МБАЛ „Уни Хоспитал“ Панагюрище и МБАЛ Велинград. Кабинетите са оборудвани с апаратура и ограничени от достъп на другите пациенти в болниците.

Броят на лицата под карантина в област Пазарджик е 1443, карантинираните за вчерашния ден са 131. Разпределението им по общини е както следва: Батак –26, Белово – 69, Брацигово – 23, Велинград – 239, Лесичово – 42, Пазарджик – 545, Панагюрище – 82, Пещера – 108, а Ракитово – 52, Септември – 231, Стрелча – 10, в община Сърница са–16.

За изминалата седмица от РЗИ Пазарджик съвместно с други контролни органи са извършени проверки по сигнали и в изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването. Проверени са: фризьорски и козметични салони, транспортни средства за превоз на болни и превоз на тленни останки. Проверена е дейността на три ж. п. гари и две автогари. Контролните органи са връчили на работодатели в областта общо 103 предписания за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.

След издадената заповед от министъра на здравеопазването за работата на кооперативните и фермерски пазари, се връчват задължителни предписания от ОДБХ Пазарджик на управителите или собствениците на пазари на територията на областта.