Областна комисия Военни паметници подкрепи изграждането на параклис-паметник на връх Велийца

Областният управител Трендафил Величков председателства плановото заседанието на Областна комисия „Военни паметници“, на което беше приет плана за дейността на комисията през изминалата година. В заседанието участваха главен експерт Радослав Симеонов от дирекция „Военни паметници“ на Министерство на отбраната, представители на общините, на Регионалния исторически музей, Военно окръжие Пазарджик и членове на военно-патриотични организации.
113 са военните паметници и плочи, включени в Областния регистър. По време на заседанието бяха обсъдени отново указанията и критериите на МО за предложения от страна на общините и организациите за попълване на регистъра. През 2022 г. са ремонтирани и възстановени два военни паметника в област Пазарджик с подкрепата на Областна комисия „Военни паметници“ и Министерство на отбраната – паметник на загиналите във войните в с. Варвара, община Септември и военен паметник–костница на загиналите от с. Бъта, Община Панагюрище. През настоящата година ще бъдат финансирани ремонтни и възстановителни дейности по военни паметници и плочи, които са свързани с Балканската война.
Комисията обсъди и подкрепи предложението на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) за изграждане на параклис-паметник „Свети Георги“ за почитане подвига на загиналите воини през Балканските войни. Предвидено е параклиса да бъде изграден на връх Велийца, общ Велинград.
Родопският връх Велийца, увековечава подвига на 42 войници от 27-ми пехотен Чепински полк и 39-ти пехотен Солунски полк (Пловдив), загинали на 5 октомври 1912 г. в битка за освобождението на българите в Западните Родопи и долината на р. Места. Двата полка са част от 3-та бригада на Родопския отряд на Втора пехотна тракийска дивизия, командван от генерал-майор Стилиян Ковачев