Няма да се въвеждат две тарифи за тока – за бедни и богати

Снимка: istock

Министерството на енергетиката няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители, съобщиха от ведомството днес.

Припомняме, че енергийният министър Росен Христов обяви преди дни, че се подготвят промени, според които хората ще плащат ток по две тарифи , като за зимата се обмисля евтинитят ток да бъде за потребление до 800 киловат часа месечно, а през лятото – 300 киловат часа.

Всичко над тези стойности ще бъде по цена на свободния пазар.

Министерството на енергетиката отчита, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока, обявиха днес от ведомството.

И допълват, че служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток.

Полагат се всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023 г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон.

При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите, пише в съобщението на енергийното министерство.

Според тях политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение.

Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара, се заключва в писмото.

Източник: Pariteni