Няма Африканска чума по свинете в Пазарджишка област

Миналата събота е проведена съвместна акция от служители на ОДБХ и ОДМВР Пазарджик на нерегламентирания пазар за животни в с. Черногорово

Снимка: Момент от заседанието

В област Пазарджик няма регистриран случай на Африканска чума по свинете, съобщават от областна администрация, след проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия. Последните огнища са в областите Русе, Търговище и Силистра. Продължава стриктното изпълнение от страна на институциите, общините и животновъдите на мерките за биосигурност, които бяха  приети и гласувани на предишното заседание на Областната епизоотична комисия. Провеждат се заседания на Общинските епизоотични комисии и широка информационна кампания във всички населени места в областта.

До 14.00ч. днес, кметовете на общини трябва да докладват на Областния управител за изпълнението на превантивните мерки срещу Африканската чума по свинете. Миналата събота е проведена съвместна акция от служители на ОДБХ и ОДМВР Пазарджик на нерегламентирания пазар за животни в с. Черногорово.  Проверките продължават на място и във всички ферми за прасета в региона. Утре в РДГ Пазарджик ще се проведе заседание на Съвета по лова, на който ще присъстват представители на всички ловни дружинки в региона.

Областната епизоотична комисия ще заседава отново идния вторник – 30.07.2019 г. от 11.00 ч.