Нуждите изпреварват семейния бюджет: 1500 лева месечно само за храна вкъщи

Снимка: Pixabay

Въпреки известно понижение на цените напоследък, разходите за храна на тричленно семейство в България остават високи, като средно достигат 1500 лева на месец. Това показва проучване на „Телеграф“, базирано на разговори с домакинства в различни градове в страната.

Разходи по градове

  • Русе: 38-годишната Илиана споделя, че семейството ѝ харчи поне 1500 лева месечно само за храна вкъщи, въпреки икономичния начин на живот и помощта от родителите на село. Основните разходи са за месо, млечни продукти, яйца, зеленчуци и основни хранителни стоки.
  • Стара Загора: Храната на тричленно семейство включва около 16 основни продукта, като сирене, кашкавал, хляб, месо, плодове и зеленчуци са сред най-значимите разходи.
  • Благоевград: Росица Б. от квартал „Струмско“ споделя, че семейството ѝ харчи минимум 30 лева на ден само за вечеря, като седмичните разходи за храна достигат 200-300 лева.
  • Варна: Във Варна минималните месечни разходи за храна на тричленно семейство са около 1200 лева, дори при пазаруване на промоционални стоки от големи вериги.

 

 

Мнение на експерт

Виолета Иванова, заместник-председател на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, потвърждава, че цените на хранителните стоки продължават да растат, макар и с по-бавен темп в сравнение с миналата година. Тя прогнозира задържане на цените или минимално увеличение до края на годината, но подчертава, че това е при вече достигната висока база.

Високите разходи за храна оказват значително влияние върху бюджетите на българските семейства, като ограничават възможностите им за други разходи като почивки, развлечения и спестявания. Въпреки опитите за икономии, много домакинства са принудени да отделят голяма част от доходите си за осигуряване на основните си хранителни нужди.