Нов скок в цената на хляба – каква е причината

Какво ще е отражението след вдигането на тол таксите върху международните превози и пазара у нас? Услугата поскъпва с 50% от 1 юли, информира NOVA NEWS.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи попита дали с нещо се е подобрила услуга, която се предлага, че да се увеличат тол таксите.

„Инфраструктурата по-добра ли, та да бъде необходимо повишаване на тол таксите с 50 до 100%? Това е недобра политика, която ще доведе до увеличаване на транспортната услуга. Тя ще отбележи ръст с предвиденото увеличение на тол таксите, очакваме следващите няколко дни да срещнем разбиране от страна на държавата, имаме редица предложения. Те могат да смекчат удара върху транспортния бизнес и потребителите“, заяви той.

По думите му транспортният бранш не получава услугата, за която е предвиден ръст на тол таксите.

„Около 5-6 стотинки ще се отрази на цената на хляба ръстът на тол таксите – за да стигне зърното до масата на потребителя. Заради протестите около „Петрохан“ маршрутът ще се увеличи със 100 км и около 2 часа респективно. В същото време ни казват да плащаме два пъти по-високи тол такси, не сме готови предвид състоянието на пътната мрежа. Браншът е настроен за протести“, посочи Арабаджиев.