Нов скандал в МБАЛ – Пазарджик! Д-р Вълчев и шефове на ТЕЛК комисии се оказаха с увреждания

Самият д-р Васил Вълчев получава инвалидна пожизнена пенсия от 715 лева

Снимка: Нова телевизия

Според разследването на Васил Иванов става дума за  фалшиви ТЕЛК решения, за които директорът на здравното заведение Васил Вълчев е получавал сигнали от години, но не предприема нищо. Двете комисии, които издават решенията са към областната болница и са подчинени на д-р Вълчев.

Разследването показва, че председателите и на двете комисии са с увреждания и са получили ТЕЛК решения от собствените си комисии. Председателят на едната от тях – д-р Снежана Кабаджова, е със 75% увреждане. Имала калцификат в мозъка и не можела да пази равновесие. Така, освен заплатата си в болницата, тя получава отделно 470 лева месечна пенсия за инвалидност. Наред с това, ТЕЛК решението й е пожизнено, каквото много рядко се издава. Това означава, че не трябва да се явява на комисия през две години, както трябва да правят 95% от хората с увреждания у нас, включително и тези с ампутирани крайници. Пожизнено е ТЕЛК решението и на председателя на другата ТЕЛК комисия в лечебното заведение. И то е издадено от собствената му комисия. Така, освен заплатата си, д-р Ангел Генов получава 400 лева инвалидна пенсия. Неговото увреждане е загуба на слуха – 57%. За да чува трябва да ползва слухов апарат и, според написаното от колегите му, може да чуе само звук с височина над 85 децибела. Тоест според стандартите не може да чуе нормален говор от половин метър. На практика е глух.

Сигналът за нарушенията е дошъл от д-р Димитрия Чалъкова, която казва в предаването:

„В болницата се говореше и оттам разбрах. Взех нещата в свои ръце. Успях да взема ТЕЛК решенията и ги ксерокопирах. Оказа се, че всичко е истина”.

През 2016 година самият д-р Вълчев се явява на ТЕЛК комисия пред своите подчинени, също с увреждания по документи и получава от тях пожизнено ТЕЛК решение за 82% увреждане, както и инвалидна пенсия от 715 лева, която получава допълнително към заплата си като директор на болницата.

Повече по темата, можете да видите тук.