Нов респиратор за интензивни грижи, получи като дарение МБАЛ-Пазарджик

Снимка: МБАЛ-Пазарджик

Нов респиратор за интензивни грижи на немската марка „Drager” получи като дарение днес Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МБАЛ-Пазарджик. Дихателният апарат е на стойност 36 хил.лв и беше дарен от изпълнителния директор на вагоностроителния завод „Коловаг“ АД от град Септември инж. Емил Йончев. Респираторът е поръчан в началото на месец април, но пристигна от фирмата производител 6 месеца по-късно. Той беше предоставен от инж. Йончев на изпълнителния директор на болницата д-р Красимир Темнилов.

Особено доволен и щастлив съм, че този скъпоструващ апарат най-после пристигна от една от най-реномираните фирми за такава техника в Европа и света. Идва точно във време на разрастване на епидемията от COVID-19 . Грижата за хората от родния ми град за мен е от голямо значение. Тази апартура попада в добри ръце и ще послужи срещу този коварен убиец.“, заяви инж. Емил Йончев. „Граждански дълг на хората с възможности е да даряват и аз ви уверявам, че от моя страна това няма да е последния дарителски жест към болницата“, допълни още дарителят. Той обяви , че заедно с Ротари клуб-Пазарджик и германски ротарианци работят по проект за доставка на апаратура и за Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик. Да помагам на хората и да дарявам за мен е стимул . Това ми дава сили и енергия да преодолявам трудностите, сподели още инж. Йончев. В завода му работят 1200 служители и на всички тях са направени застраховки срещу коронавирус.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов връчи благодарствено писмо на дарителя и отбеляза, че новият дихателен апарат е от огромно значение за интензивното отделение. Той благодари на инж. Йончев, че продължава да помага на лечебното заведение с различни дарения.

Сърдечно благодаря за този жест на човечност и съпричастност. Този апарат ще се използва за пациенти, които се нуждаят от спешни грижи и лечение. Пожелавам на инж. Йончев да е здрав и да продължава да помага на хората, които имат нужда“, заяви д-р Темнилов.

Дарението беше предадено на началника на ОАИЛ д-р Димитър Иванов, който също изказа своята благодарност на дарителя, който оказва помощ за най-тежко болните пациенти, които са с дихателна недостатъчност и се нуждаят от апаратна вентилация. „Динамиката в отделението е голяма. Много често ни се налага бърза реанимация на няколко човека за кратък период от време“, сподели д-р Иванов.Той съобщи, че в Ковид реанимация в момента трима пациенти са на апаратно дишане.

Още два нови респираторни апарата ще подпомогнат работата на реаниматорите в МБАЛ-Пазарджик. Те са интензивни респиратори за белодробна вентилация, модел Bellavista 1000, с производител IMTMedical. Респираторите са на обща стойност 74 400 хил.лв.Те бяха доставени преди ден от Министерството на здравеопазването по проект „Борба с COVID 19“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж ”.