Нови 32 проби са изпратени за изследване за COVID-19 от лечебни заведения на територията на областта

Епископ Яков отправи апел към миряните: Да бъдем отговорни християни! Да не помрачим празника! Нека обединим молитвата си на небесата! Нека с изпълнени от радост сърца да посрещнем Възкресението!

Архив

Към настоящия момент на територията на област Пазарджик няма нови случаи на заразени с COVID-19, общият им брой е 15, шест от тях са хоспитализирани. Единият от пациентите е интубиран, останалите пет са в задоволително общо състояние.

Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след днешното заседанието на Областния кризисен щаб, в което участваха директорите на РЗИ и ОДБХ Пазарджик, представител на ОДМВР Пазарджик и архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия – Константийски епископ епископ Яков.

Днес са изпратени 32 нови проби за изследване за COVID-19, каза областният управител. 18 от МБАЛ „Уни Хоспитал“ ООД – Панагюрище, 12 от МБАЛ Пазарджик и 2 проби от МБАЛ Велинград. Бързи тестове за COVID-19 се извършват в седем лаборатории към лечебните заведения в областта.

Броят на лицата под карантина в област Пазарджик към днешна дата е 1034. Разпределението им по общини е както следва: Батак –18, Белово – 32, Брацигово – 17, Велинград – 101, Лесичово – 25, Пазарджик – 461, Панагюрище – 69 , Пещера – 79, а Ракитово – 32, Септември – 170, Стрелча – 14 и община Сърница –16.

Стефан Мирев съобщи, че по данни на ОДМВР Пазарджик, за последните два дни са съставени 26 акта за неспазване на разпореждането на министъра на здравеопазването за носене на маски на обществени места.

Шест са работещите кооперативни пазари на територията на областта от регистрирани общо 9. На всички са връчени предписания за спазване на противоепидемичните мерки, съобщи директорът на ОДБХ Пазарджик д-р Петко Митев. В рамките на изминалата седмица, инспекторите на ОДБХ Пазарджик са извършили 183 проверки в обекти за търгови и производство на храни. Традиционно преди Великден се проверяват обекти за продажба и търговия на агнешко месо, яйца, бои за яйца и козунаци. Три са одобрените ферми от ОДБХ Пазарджик, от които може да се закупи прясно агнешко месо. Те се намират на територията на община Велинград. ОДБХ Пазарджик разполага с кланица, в която се извършва клане на дребни преживни животни и агнешко месо добито на територията на областта се предлага и в магазинната мрежа.

Лечебните заведения в областта и ЦСМП Пазарджик са снабдени с лични предпазни средства, съобщи директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова. Във всички болници продължават да работят специализираните кабинети за преглед на болни с остри респираторни заболявания. Броят на пациентите, преминали през тези кабинети е следният: МБАЛ „Хигия“ – 77, Медицински комплекс „Здраве“ – 164, МБАЛ „Уни Хоспитал“ – 56, МБАЛ Пазарджик – 148, МБАЛ „Велинград“ – 59. Д-р Петрова допълни, че за изминалата седмица, инспекторите на РЗИ са извършили 47 проверки, съставени са 16 предписания и 1 АУАН.

Негово преосвещенство Константийският епископ Яков отправи обръщение към миряните след края на заседанието на Областния кризисен щаб. Епископ Яков представи подготовката на църквата за предстоящите дни.

„Този Великден ще бъде по-различен. На Разпети Петък по решение на Н.пр. пловдивския митрополит Николай няма да се минава под плащеницата, тя ще бъде изнесена, ще бъде заградена, а хората ще минават отстрани и ще се покланят“, обясни епископ Яков.

Той апелира към миряните да не носят цветя, нито каквито и да било ненужни предмети в храма.

„Да спазим всички изисквания от държавата, да сме с предпазни средства, всеки да е с маска, а за тези, които нямат, ще се раздават маски на входа в църквата“, обясни епископ Яков. В предходните дни е направена дезинфекция на иконите в катедралния храм „Света Богородица“, както и във всички други църкви. Създаден е ред за движението на хората. В църквата „Света Богородица“ ще се влиза от централния вход, а северният ще се ползва за изход. Епископ Яков апелира към всички да спазват този ред.

„Обръщам се към хората, те знаят, че по решение на Светия синод, няма да бъде донесен благодатния огън от Йерусалим, но в църквата пазим от миналогодишния. Апелирам, при вземане на огъня, да не се създава блъсканица. Нека миряните си палят свещичките. По-възрастните и хората, които имат някакви заболявания, да не се събираме в храма. Нека обединим молитвата си на небесата. Тя се събира горе на небето пред лицето на Бога. Да бъдем отговорни християни! Да не помрачаваме празника!“. Така епископ Яков се обърна към миряните и пожела на всички весело посрещане на Великденските празници.