Нови технологии и виртуална реалност посрещат гостите на Мадара

Снимка: Кадър от виртуална разходка из Мадара

Националният историко-археологически резерват „Мадара“, където се намира Мадарският конник, вече е с модернизиран информационен център, оборудван с редица нови придобивки. Виртуална реалност, образователни игри, съвременна техника и оборудване са само малка част от подобренията, които са направени.

Виртуална реалност
Най-атрактивното и иновативно нововъведение в Националния историко-археологически резерват „Мадара“ е кът за виртуална реалност, разположен в информационния център. До 20 души едновременно имат възможност да се отправят на виртуална разходка из резервата и да научат любопитна информация за всеки обект. Целта е по този начин да се популяризират и останалите обекти в „Мадара“, които също имат висока културна и историческа стойност, но не са толкова популярни като Мадарския конник. Информацията за обектите e поднесена чрез атрактивни анимации, така че да бъде интересна и лесна за запомняне. Това ще е едва вторият подобен кът в културна институция или исторически обект в България.

Интерактивен детски кът
Друга атракция в информационния център на „Мадара“ е интерактивна образователна игра за деца. Тя е под формата на тъчскрийн маса, а целта й е да се стигне до Мадарския конник. За да изпълнят това, участниците преминават през няколко обекта в „Мадара“, като при всеки се появява интересна информация или снимки и клипове. Целта е най-малките посетители да се запознаят със забележителностите в резервата и у тях да се породи интерес към историята.

Допълнителни съоръжения и техника
Информационният център вече разполага с информационен киоск – тъчскрийн устройство, чрез което посетителите получават бърз и лесен достъп до полезна информация, снимки и видеа, свързани с обектите в „Мадара“. Инсталирани са и два големи екрана, като единият се използва за прожектиране на тематични филми, а другият – за излъчване на рекламни клипове за комплекса. Монтирани са и нови витрини, които се използват за временни експозиции. Посетителите на „Мадара“ имат възможност да се възползват и от още една атракция – да се снимат напълно безплатно с костюми от различни епохи.

Облагородяване на района
Важна придобивка за Националния историко-археологически резерват „Мадара“ са изцяло новите, 65 на брой, информационни и указателни табели. Преди да се монтират много от обектите в комплекса не са били обозначени, но сега всеки от посетителите може да преоткрие историческите и природни забележителности и да научи любопитна информация за тях. Поставянето на табелите допринася значително за облагородяването на района. Друга новост е далекоглед, чрез който гостите на „Мадара“ могат да се насладят на многото красиви природни гледки в околността. Устройството е особено полезно за хората с ограничени двигателни способности, които вече ще могат да разгледат дори и по-трудно достъпните места.