Новият корпус на „Света София“ разполага и със станция за зареждане на електроавтомобили

Откриха нов "зелен" корпус на здравното заведение

Снимка: Откриване на нов корпус на "Света София"

Специално на празника на болницата, докато Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил освещаваше храма на медицината, се родиха 3 бебета. Повече от 200 гости и представители на всички организации в здравната сфера, присъстваха на тържественото откриване. Символичното прерязване на лентата на Корпус 2 направиха семейство Мазнейкови, които вече 13 години работят за развитието на болничен комплекс „Света София“. Той включва Корпус 1 и Корпус 2 на Многопрофилната болница за активно лечение, аптека „Св.София“ “ и  ДКЦ “Св.София“, което е на територията на болницата и филиал в кв. Люлин. Гостите имаха възможност да разгледат супермодерно обзаведените 7 операционни зали,  реанимация, стоматология, Диагностично-консултативния център. Най-новото медицинско бижу разполага още  с хемодиализен център, хоспис за възрастни хора, конферентна и лекционни зали,  393 болнични легла. Застъпени са почти всички медицински специалности.

Масивната 8 етажна сграда, погледната от птичи поглед, наподобява белите дробове в човешкия организъм, чрез който медицината  „диша“ по нов, съвременен и модерен начин.

Постиженията на медицинската технология, които са съчетани със съвременна и уютна сграда, естествено привличат български лекари, които работят в чужбина, да се върнат и лекуват в родната си страна и  в МБАЛ „Света София“.

На покрива на Корпус 2 е разположен енергиен център, който включва всички съоръжения за дейности свързани с климатизация, вентилация и топлопроизводство, като за целта се използват газови термопомпи. „Зелената“ болница разполага и с 10 места за електроавтомобили със станции за зареждане.